Nieuwsbrief Paramedici - regio DWO-NWN - week 18

Nieuws over REACH in de ZEL-regio

Op dit moment zijn wij volop in de weer om de 20 REACH-netwerken in de regio neer te zetten. 
REACH staat voor voor REhabilitation After Critical illness and Hospital discharge. Vanuit het reeds bestaande regionale COPD-netwerk worden de REACH-netwerken gebouwd. Elk netwerk bestaat naast een fysiotherapeut uit een diëtist, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en geestelijk verzorger. De fysiotherapeut zal optreden als casemanager van het revalidatietraject, omdat de hoogste concentratie van patiënten naar verwachting in hun praktijk langs zal komen. Deze zal waar nodig de zorg van de andere discipline(s) inroepen. De huisarts houdt de centrale rol en wordt door de fysiotherapeut van het REACH-netwerk de hoogte gehouden over de voortgang. 

Via de leden van de werkgroep bent/wordt u benaderd voor deelname aan één of meerdere netwerken. We hebben begrepen dat in onze regio de eerste mensen die COVID gehad hebben ontslagen worden uit het ziekenhuis of de revalidatie. Het is duidelijk dat patiënten die dit ziektebeeld hebben doorgemaakt een achteruitgang in hun conditie hebben, met name diegenen die opgenomen zijn geweest op een IC. Naast de fysieke beperking ervaren veel patiënten ook op het mentale en cognitieve vlak problemen. Om te zorgen dat deze categorie patiënten de noodzakelijke extra zorg kunnen krijgen worden deze multidisciplinaire netwerken opgericht.

Voor meer achtergrondformatie over revalidatie na COVID-19 verwijzen wij u naar: 

  • www.npi.nl/reach met informatie over de REACH ‘Post intensive care Toolkit’ die ondersteuning biedt bij de paramedische behandeling van Covid-19 patiënten na ontslag uit het ziekenhuis,
  • Het KNGF-standpunt bij patiënten met COVID-19 met daarin aanbevelingen voor fysiotherapie bij patiënten na ontslag uit het ziekenhuis of patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt in de thuissituatie,
  • Het verslag van een internationale ad-hoc taskforce om een op deskundigen gebaseerde mening te ontwikkelen over vroege en korte termijn revalidatie behandeling (na acute ziekenhuisopname) bij COVID-19 overlevenden. 
  • flyer die vanaf 2 mei a.s. wordt meegegeven aan COVID-19 patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis (van Reinier de Graaf).


Deel dit bericht: