ZorgBulletin 21 februari 2019

Siilo in de praktijk - wanneer, met wie en hoe?

Sandra Schreuder, doktersassistente/praktijkondersteuner bij Huisartsenpraktijk Hartel te Delft gebruikt Siilo nu ongeveer een half jaar. “Ik werd uitgenodigd door een collega en wist niet wat het was. Ik heb navraag gedaan en heb me meteen aangemeld. Ik ben het vooral gaan gebruiken tijdens visites. Ik vind het heel handig, bijvoorbeeld als ik vragen heb over de wond van een patiënt. Ik maak dan een foto en stuur deze via Siilo aan de huisarts, deze kijkt direct mee en geeft advies. Op die manier besparen we een extra bezoek van de huisarts aan de patiënt en kan ik direct actie ondernemen. Ik moest wel even uitzoeken hoe ik foto’s kon doorsturen.”



“Naast de visites gebruik ik Siilo ook voor overleg met de diëtiste en andere disciplines. Het fijne is dat je in Siilo veilig gegevens van patiënten kunt uitwisselen. De gegevens verdwijnen na dertig dagen. Gebruik van Siilo zorgt er in dit geval voor dat je sneller actie kunt ondernemen, je kunt dingen alvast in gang zetten en daarna de verwijsbrief regelen. Vervolgens houd je in gaten of er respons komt. De lijntjes zijn kort en dat is prettig. Bovendien is het een eenvoudige manier van communiceren. Bellen kost meer tijd en met Siilo kan iedereen het bericht lezen wanneer hij/zij tijd heeft.” 

Het is zorgverleners toegestaan om tot de patiënt herleidbare gegevens via Siilo te delen mits beide zorgverleners een behandelrelatie hebben met die patiënt. Is er geen sprake van een behandelrelatie, dan dient men zich te houden aan de richtlijnen van de AVG (zie onderstaande illustratie) en kan informatie alleen geanonimiseerd gedeeld worden.



“Siilo heeft er ook voor gezorgd dat ik nieuwe contacten heb gekregen. Je ziet in Siilo automatisch nieuwe deelnemers voorbijkomen. Als mensen er dan ook nog een profielfoto in hebben gezet, heb je meteen een gezicht bij de naam en herken je mensen ook tijdens bijeenkomsten.”

Sandra vraagt zich nog wel af of welzijnswerkers ook in Siilo zitten.



Klik hier voor een uitleg over het uitnodigen voor Siilo en andere veelgestelde vragen.

“Collega’s die ook aan de slag willen, zou ik willen adviseren dit zeker te doen. Je kunt in Siilo gelijk sparren met collega’s en diverse disciplines en hoeft niet te wachten tot ze de telefoon opnemen. Bovendien is het veilig. Aan deelnemers van Siilo die nog geen profielfoto, gegevens zoals werkdagen, specialisme en functie hebben vermeld, geeft Sandra het advies om dit wel te doen. Siilo gebruikers hebben dan een beeld en weten met wie ze te maken hebben.”

Op de ZEL website vindt u meer informatie over Siilo. Wilt u zich aansluiten bij het Transmuraal Platform DWO/NWN? Dan kunt u een e-mail sturen aan ICT@zel.nl. Hiervoor is uw volledige naam nodig en uw mobiele telefoonnummer.

Korte instructie foto’s versturen in Siilo:
Bij het tekstvak in Siilo klikt u op het plusje (+), dan verschijnt onderstaand scherm. Hier kunt uit diverse opties kiezen en vervolgens de foto versturen.

Android


Apple