Zorgbulletin 13 januari 2022

Glucagon: injectie of neusspray?



Wanneer uw patiënt met diabetes een ernstige hypoglycaemie heeft, kan glucagon toegediend worden. Glucagon stimuleert de afbraak van glycogeen en de afgifte van glucose uit de lever, waardoor de bloedglucosespiegel snel stijgt. Voor dit effect is wel een voorraad glycogeen in de lever noodzakelijk. Wanneer iemand dus langere tijd geen koolhydraten (denk hierbij ook aan een ketogeen voedingspatroon) heeft gegeten of niet gegeten heeft, heeft ook het toedienen van glucagon geen zin aangezien er waarschijnlijk te weinig glycogeenvoorraad in de lever opgeslagen ligt. Ook wanneer iemand te veel alcohol tot zich genomen heeft, zal toedienen van glucagon geen effect hebben (de lever gaat zich bezighouden met ontgiften van de alcohol in plaats van het vrijmaken van glycogeen). 
 
Sinds begin dit jaar is er naast de bekende injectie glucagon (GlucaGen HypoKit®) nu ook glucagon in een neusspray (Baqsimi®). Toediening hiervan is gebruiksvriendelijker en kan als een “simpele” neusspray in één neusgat worden toegediend. 
 
Bij ernstige hypoglykemie treedt de werking na i.m. of s.c. injectie binnen 10 min in; bij nasale toediening na ca. 5 min. 
 
De kosten verschillen wel: Baqsimi® kost per eenheid ongeveer €106,- en de GlucaGen HypoKit® €30,- waarbij beide vergoed worden. De houdbaarheid is voor beide middelen gelijk, buiten de koelkast 18 maanden of tot de houdbaarheidsdatum. 
 
Het gebruik in de huisartsentas is persoonsafhankelijk: wat vindt u gemakkelijk en welk bedrag heeft u hiervoor over? U kunt samen met de patiënt en zijn mantelzorger op basis van bovenstaande een afweging maken voor welke toedieningsvorm gekozen wordt. 

Deel dit bericht: