ZorgBulletin 24 maart 2022


Ervaringen vanuit de praktijk met NHGDoc

Paul Bucx, huisarts in huisartsenpraktijk de Noot in Nootdorp werkt al enige tijd met NHGDoc en wij vroegen hem naar zijn ervaringen.

“Wij zijn binnen onze praktijk gestart met de module NHGDoc, omdat wij denken dat beslissingsondersteuning in de toekomst steeds belangrijker wordt en omdat NHGDoc op een prettige manier ondersteuning biedt. De module baseert zich op gegevens, die de module uit het HIS haalt. Dit in tegenstelling tot applicaties als U-prevent, waarbij je de gegevens eerst zelf moet invoeren.

Wij hebben gemerkt dat de vorm waarin deze ondersteuning geboden wordt van cruciaal belang is bij het daadwerkelijk raadplegen. In vroegere versies kwamen steeds ongevraagd pop-ups tevoorschijn met adviezen over beleid. In de huidige versie kan de gebruiker zelf bepalen of hij NHGDoc wil raadplegen. Je ziet in het journaal een icoon van NHGDoc dat 3 kleuren kan hebben: groen, oranje en geel. Bij een groen icoon is er niets op je beleid aan te merken en bij rood is er echt iets aan de hand. De kleur van het icoon verandert mee met op enig moment aangebrachte wijzigingen in je beleid.”

Aan de slag met NHGDoc
Paul Bucx vervolgt: “Een aantal jaar geleden toen we besloten de module aan te schaffen, hebben we met de volledige praktijk een nascholingscursus op de praktijk gevolgd.
Het onderdeel dat ik het meest gebruik is de “bijwerkingenzoeker”. Waar ik voorheen per medicatie in het farmacotherapeutisch kompas naar bijv. de bijwerking duizeligheid moesten zoeken, hoef ik nu alleen duizeligheid in te typen. De module laat deze bijwerking meteen voor alle, door de patiënt gebruikte, medicatie zien.”

NHGDoc wordt steeds verder te ontwikkeld. Het onderdeel CVRM is de laatste jaren aanzienlijk aangepast en verbeterd: zo wordt er nu een risicoschatting gegeven met plaatsing in de tabel en advies aangaande start statines.

“Toch moet ik eerlijk zeggen dat wij NHGDoc nog meer zouden kunnen gebruiken. Het gebruik van NHGDoc staat wel altijd op de agenda van de maatschapvergaderingen.”