ZorgBulletin 15 september 2022


Resultaten project Transmurale toepassing keuzehulpen

Met keuzehulpen als gespreksinstrument kunt u als zorgverlener het Samen Beslis gesprek nog beter met de patiënt voeren. In het project Transmurale toepassing van keuzehulpen zijn eerstelijns keuzehulpen ontwikkeld en hebben huisartsen en specialisten in Delft en omgeving keuzehulpen uitgereikt en besproken met hun patiënten. In dit artikel leest u wat hun ervaringen waren in de periode van september 2020 tot en met 30 juni 2022.

De resultaten in getallen





Ervaringen van de deelnemende artsen
De artsen die hebben deelgenomen aan een landelijke focusgroep voor de PSA en de gynaecologische onderwerpen hebben het gebruik van de keuzehulpen als volgt ervaren:
  • Patiënten die de keuzehulp hebben doorlopen, zijn beter geïnformeerd.
  • Het 2e consult verloopt gestructureerder, is inhoudelijker en biedt meer ruimte voor gerichte vragen en gedachtes over de opties.
  • De helft van de artsen geeft aan dat zij beter op de hoogte zijn van de mening en gedachten van de patiënt.
  • Patiënten zijn zekerder van hun besluit door de dubbele informatievoorziening (keuzehulp en consult).   
Ervaringen patiënten
Patiënten die een keuzehulp hebben doorlopen, kregen een vragenlijst. De resultaten uit deze vragenlijsten waren:  

  • Meer dan 95% van de gebruikers geeft aan een goed inzicht in de voor- en nadelen van de mogelijkheden te hebben door middel van de keuzehulp. De keuzehulpen werden door patiënten gewaardeerd met een 4,2/5.  
  • 86% van de gebruikers in de 1e lijn en 94% van de gebruikers in de 2e lijn, geeft aan dat ze het gevoel hebben tot een goede beslissing te kunnen komen na het gebruik van de keuzehulp. 
Waarom keuzehulpen gebruiken voor het Samen Beslis gesprek?
Samengevat blijkt uit het project Transmurale toepassing keuzehulpen dat het gebruik van keuzehulpen zeker bijdraagt aan het voeren van een goed Samen Beslis gesprek:
  • Door het gebruik van keuzehulpen is de patiënt beter geïnformeerd en heeft hij/zij het gevoel een betere keuze te kunnen maken.
  • Voor huisartsen en specialisten verloopt het consult meer gestructureerd en gaat het gesprek meer over de inhoud.


Deel dit bericht: