ZorgBulletin 10 november 2022


Beter een Samen Beslis gesprek voeren met patiƫnten

Samen Beslissen zorgt ervoor dat patiënten beter geïnformeerd en méér betrokken zijn bij de gezamenlijk gemaakte keuze. Verder draagt het bij aan betere communicatie tussen zorgverlener en patiënt. Tenslotte zijn patiënten waarbij Samen Beslissen is toegepast, méér therapietrouw en méér tevreden over de gezamenlijk gemaakte keuze. Redenen genoeg om aan de slag te gaan met Samen Beslissen, maar hoe voer je nu eigenlijk een goed Samen Beslisgesprek? Via de module Samen Beslissen kregen huisartsen en hun praktijkondersteuners hier antwoord op.


Module Samen Beslissen voor huisartspraktijken
Tijdens de trainingen vanuit de module Samen Beslissen gingen deelnemende huisartsen en hun POH in de regio de afgelopen tijd aan de slag. De training vond plaats via een e-learning en een bijeenkomst waarin werd geoefend met een trainingsacteur. Van de trainingsacteur kregen de deelnemers direct feedback en zij konden ervaringen uitwisselen met collega's. De reacties op deze training waren positief: “Leuke nascholing! Zeker van belang.” en “Goede leersessie met actrice.” Ook waren er verbeterpunten: “Graag nog meer ruimte voor oefenen door iedereen.” en “Te veel tijd tussen de online- en de praktijkcursus.”
Naast de trainingen ontvingen de deelnemers ook een toolbox om hen te ondersteunen bij het voeren van Samen Beslis gesprekken in de praktijk.

Korte lijnen helpen om de juiste zorg te bieden
Margreet Pool, trainingsacteur, viel het op dat huisartsen steeds meer te maken krijgen met armoede en mensen die in achterstand leven. “Ook signaleren huisartsen dat de wachttijden in bijvoorbeeld de GGZ steeds langer worden. Hierdoor worden de (thuis)situaties en de gesprekken die huisartsen voeren steeds ingewikkelder, en ook het maken van passende keuzes. Alles lijkt ‘door elkaar heen’ te lopen.

Om hiermee te oefenen hebben wij, als trainer en acteur, gebruik gemaakt van de ervaring die we hebben met de specialisatie ‘samen beslissen met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden’. Dit helpt huisartsen helder te krijgen welke vraag bij hen hoort en welke hulpvragen er verder nog zijn bij de patiënt en het gezin van de patiënt.

Korte lijnen tussen de praktijk en mogelijke interventies, zoals een taalcursus of ‘welzijn op recept’ helpen om de patiënt de juiste zorg te bieden. Tegelijkertijd voorkomt het dat de praktijk overbelast wordt door niet-medische hulpvragen die niet bij de huisarts horen.”

Om leren gaan met de momenten waarop Samen Beslissen lastig is
Petra Breukhoven, huisarts te Pijnacker vond de training met trainingsacteur in eerste instantie wel even spannend. “Je stelt je toch kwetsbaar op.” Maar al snel ervoer ze de waarde ervan: “De acteur brengt je in een oncomfortabele positie, zodat je leert omgaan met de momenten waarop Samen Beslissen lastig is. Verder ben ik me door de training meer bewust van de verschillende categorieën patiënten en de manier waarop zij met Samen Beslissen omgaan. Die bewustwording zorgt bij mij voor begrip en rust.  

Mijn collega Alexandra Smeenk en ik zijn dokters die de zorg echt samen met de patiënt willen oppakken. Dit doen we omdat wij hebben gemerkt dat wanneer je samen tot een besluit komt over de vervolgstap(pen) in het zorgproces, de patiënten meer tevreden zijn en meer therapietrouw laten zien. Ik zie mezelf niet als een dokter die een patiënt oplegt wat er moet gebeuren, dus het Samen Beslissen past goed bij mij en bij ons als praktijk. De extra bewustwording, tools, kennis en tips die we tijdens de trainingen kregen, komen goed van pas om Samen Beslissen nog beter in te kunnen zetten in de dagelijkse praktijk.“

Meer info
Heeft u vragen t.a.v. het Samen Beslissen met de patiënt of wilt u daarover sparren, neem gerust contact met ons op via nvdende@zel.nl 

De komende tijd leest u in het ZorgBulletin meer over de andere modules waar de huisartsen en POH in de regio voor konden kiezen: Laaggeletterdheid, Leefstijl en Eenvoudige Communicatie.