ZorgBulletin 2 december 2022


Leefstijl bespreekbaar maken

Dat leefstijl belangrijk is, is na de coronacrisis meer dan ooit duidelijk geworden. Het blijkt dat patiënten door het voeren van een leefstijlgesprek gemotiveerder zijn om te komen tot gedragsverandering en beter in staat zijn eigen leefstijlkeuzes te maken. Toch is het niet altijd makkelijk om het gesprek over leefstijl te voeren met patiënten.
Hoe voer je een goed leefstijlgesprek? Op die vraag kregen veel huisartsen en POH-ers dit jaar antwoord via een leefstijl programma.



Module Leefstijl voor huisartspraktijken
Onderdeel van dit programma voor huisartsenpraktijken was een praktische online scholing en een groepstraining met trainingsacteur voor huisartsen en hun POH. De deelnemers konden het geleerde direct toepassen in de spreekkamer. Daarnaast konden zij ervaringen uitwisselen met collega's.  
De reacties op deze training van deelnemers waren positief: “Duidelijk hoe vraag en antwoord op elkaar van invloed zijn.” en “Toegepast op praktijk.” Ook trainer, Janneke Stolker kijkt terug op een succesvolle training: “Op de terugkombijeenkomst bleek dat degenen die aanwezig waren echt aan het oefenen zijn met het inzetten van het leefstijlroer. Wat ik vooral terugkreeg is, dat men blij is dat er meer gesprekspunten zijn naast alleen voeding en beweging. Dus dat de andere pijlers net zo belangrijk zijn als voeding en beweging geeft bij een aantal mensen meer openingen tot een zinnig gesprek.”

Naast de trainingen ontvingen de deelnemers ook een toolbox om hen te ondersteunen bij het voeren van het leefstijlgesprek.

Meer info over de aanpak voor Geïntegreerde Persoonsgerichte zorg
Lees in de komende ZorgBulletins over de andere programma's waar de huisartsen en POH-ers in de regio voor konden kiezen: Eenvoudige Communicatie en Laaggeletterdheid. Klik hier voor het artikel over Samen Beslissen dat al eerder verscheen.

Deel dit bericht: