ZorgBulletin 22 december 2022


Eenvoudige communicatie: Betere communicatie en meer begrip

De terugvraagmethode werkt in de praktijk goed om de (ziekte) specifieke kennis en therapietrouw van de patiënt te vergroten. Voor de zorgverleners betekent de inzet van eenvoudige communicatie vaak dat zij beter in staat zijn de zorg aan te passen aan de vaardigheden van de patiënt. Bovendien neemt hun werkplezier en het begrip voor deze patiëntengroep toe. Tijdens de module Eenvoudige Communicatie gingen huisartsen en praktijkondersteuners aan de slag om de terugvraagmethode direct in de praktijk in te kunnen zetten.

Module Eenvoudige Communicatie voor huisartspraktijken
Huisartspraktijken konden dit jaar net als 2021 weer kiezen voor de module Eenvoudige communicatie. Deze bestaat onder andere uit een praktische online training en een groepstraining met trainingsacteur voor huisartsen en hun POH. De deelnemers konden de geleerde stof direct toepassen in de praktijk. Daarnaast kregen zij praktische materialen voor het geven van uitleg aan patiënten tijdens het spreekuur. De reacties op deze training waren positief: “Goede interactie, duidelijke uitleg. Praktijkgericht met eigen inbreng van deelnemers.” en “Duidelijk, informatief en bruikbaar.”
Naast de trainingen ontvingen de deelnemers ook een toolbox om hen te ondersteunen bij het toepassen van eenvoudige communicatie in de spreekkamer.

Enkele praktische tips  
Wilt u de terugvraagmethode (nog beter) inzetten in de praktijk? Bekijk dan onderstaande praktische tips:  
  • Eenvoudige taal gebruiken tijdens het consult of patiëntcontact is niet alleen bedoeld voor patiënten met laaggeletterdheid, het is voor iedere patiënt wenselijk (een suggestie van een deelnemer); 
  • Met de terugvraagmethode checkt u vooral bij uzelf of u niets vergeten bent en of alles duidelijk is overgekomen. 


Meer info over de aanpak voor Geïntegreerde Persoonsgerichte zorg

Lees meer over de andere modules waar de huisartsen en POH in de regio voor konden kiezen: Laaggeletterdheid, Leefstijl en Samen Beslissen.

Deel dit bericht: