ZorgBulletin 1 juni 2023


Regiovisie GGZ voor optimale samenwerking

De zorg van de toekomst zal er anders uitzien dan die van vandaag. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe de zorg van de toekomst er dan uit moet zien, dat is nog koffiedik kijken. Tot nu toe lag de focus van de zorg op de vraag “hoe maken we iemand beter?”. Echter, willen we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden, dan zal de focus in de toekomst moeten verschuiven naar “hoe houden we iemand gezond?”.  

Samenwerking binnen 1e lijn onderdeel Integraal Zorgakkoord (IZA) en Regionaal Integraal Gezondheidsakkoord (RIGA)  
In beide akkoorden wordt in grote lijnen beschreven hoe de zorg georganiseerd zou kunnen worden, zodat in de toekomst nog steeds iedereen die het nodig heeft zorg krijgt. Een belangrijk onderdeel van deze akkoorden is meer samenwerking binnen de eerste lijn door middel van netwerkzorg.   
Voor duurzame samenwerking is een gemeenschappelijke visie van groot belang. Hierdoor weten samenwerkingspartners waar ze aan toe zijn, welke lijn er wordt gevolgd en welke boodschap de patiënt krijgt op de verschillende plekken in de keten.  
 
Daar de GGZ onder druk staat en samenwerking hierin van groot belang is, is in 2021 een regiovisie GGZ ontwikkeld. Bij GGZ-zorg zijn meerdere partijen betrokken: huisarts, POH-GGZ, vrijgevestigde praktijk, kleine, middelgrote en grote instellingen. Andere belangrijke stakeholders zijn de zorgverzekeraars en de gemeenten. Al deze partijen zien een stukje van de puzzel en allen ervaren zij op die stukjes verstoringen in instroom, doorstroom, uitstroom en/of financiering. Wanneer alle partijen aan de slag gaan met hun eigen puzzelstuk is de kans groot dat er tegen elkaar in gewerkt wordt. Met de regiovisie GGZ is er een gemeenschappelijke basis/uitgangspunt voor de samenwerkingsafspraken in de toekomst.  

Regiovisie GGZ 
Uitgangspunt in de visie is dat GGZ-zorg, zorg is die wij samen leveren, op basis van gemeenschappelijke uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn gericht op duurzaamheid van de GGZ-zorg met het oog op een toename van de zorgvraag die door minder hulpverleners wordt geleverd. Zorg samen leveren betekent dat zorgverleners dezelfde taal spreken, dezelfde begrippen gebruiken en dezelfde verwachtingen hebben met behoud van identiteit/expertise van de zorgverlener. 
 
In de regiovisie zijn drie speerpunten geformuleerd: samenwerking tussen zorg- en sociaal domein, samen beslissen en de wachttijdenproblematiek. Deze zullen in de volgende ZorgBulletins aan de orde komen.  
Wil je meer weten over de regiovisie GGZ? Klik dan hier.

Deel dit bericht: