ZorgBulletin 1 juni 2023


Uitbreiding Multidisciplinair Team Ouderen naar Pijnacker-Nootdorp per 1 juni

Huisartsen in de gemeente Delft hebben in het afgelopen jaar ervaring opgedaan met het Multidisciplinair Team Ouderen (MTO). Het MTO is een werkwijze om de thuissituatie van ouderen met complexe problematiek zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Per 1 juni a.s. kunnen ook huisartsen uit Pijnacker-Nootdorp patiënten via ZorgDomein verwijzen naar het MTO. Bent u huisarts in Pijnacker-Nootdorp? Dan ontvangt u binnenkort aanvullende informatie per mail. Ook neemt het MTO contact met u op. 
  
In de tweede helft van 2023 volgt meer informatie over de verwijsmogelijkheden voor Westland en Midden Delfland. Er is gekozen voor een gefaseerde uitrol van het MTO gezien de grotere instroom bij de start van het MTO in een gemeente.  
  
Het MTO 
  • Wat?         
    Een intensievere samenwerking tussen 0e, 1e en 2e lijn waardoor doelgerichte, tijdige zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen ingezet kan worden. 
  • Voor wie? 
    DSW verzekerde ouderen met multiproblematiek (somatisch, functioneel, maatschappelijk, psychisch en/of communicatief (SFMPC)) bij wie de huisarts vreest dat de thuissituatie in 3-6 maanden zal verslechteren. 
  • Waarom? 
    Door proactief samen te werken is de verwachting dat ouderen eerder de juiste zorg kunnen ontvangen en daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen met verbeterde kwaliteit van leven. Door tijdig in te grijpen kunnen urgente situaties met bijkomende druk op 1e en 2e lijn wellicht voorkomen worden. 
  • Met wie? 
    Huisartsen aangesloten bij ZEL in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Delft in samenwerking met het vaste MTO team: Specialist Ouderengeneeskunde (SO), Verpleegkundig Specialist (VS), geriater, welzijnspartij en secretaresse. 
  • Hoe? 
    Aanmelding door de huisarts via ZorgDomein naar Pieters Behandel Praktijk. 
Wat biedt het MTO u als huisarts?  
U kunt patiënten aanmelden voor het MTO waarna u met een team van behandelaren (0e, 1e, 2e lijn) samenwerkt om een zorgplan af te stemmen op de situatie van uw patiënt. Hiervoor wordt eerst de thuissituatie in kaart gebracht door de verpleegkundig specialist en/of specialist ouderengeneeskunde. U blijft als huisarts in dit traject de hoofdbehandelaar om de continuïteit van zorg te waarborgen. U ontvangt een vergoeding voor de 30 minuten die u per patiënt besteedt aan het MTO-overleg. 
  
Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider ouderenzorg Marianne Pruijssers via: mpruijssers@zel.nl.