ZorgBulletin 2 mei 2019

Netwerk Kwetsbare Ouderen Pijnacker zet belangrijke stappen

Nu steeds meer ouderen langer thuis wonen neemt de zorgvraag toe. Om hier zo goed mogelijk op in te spelen is het belangrijk dat professionals op de hoogte zijn van de mogelijkheden binnen het sociale en het medische domein. Dan kunnen zij de juiste professional inschakelen en de ouderen optimaal ondersteunen.
In Pijnacker organiseerden een aantal zorgprofessionals in samenwerking met ZEL twee bijeenkomsten, waarin zij bouwden aan hun lokale netwerk voor kwetsbare ouderen.

Helma de Wit, oefentherapeut en één van de initiatiefnemers aan het woord:

“Het belangrijkste motto bij het ouder worden is: blijf bewegen en behoud sociale contacten!
Wij wilden daarom weten wie er in Pijnacker werken met de doelgroep Kwetsbare Ouderen en hoe we elkaar beter kunnen vinden om het motto te dienen.”

Aanleiding voor Menno Brouwer (geriatrisch fysiotherapeut), Lilian Maas (POH huisarts) en Helma de Wit (oefentherapeut bij ParkinsonNet en Buurtzorg) om de samenwerking tussen 1e lijns zorgverleners, het SWOP en het kernteam in Pijnacker naar een hoger niveau tillen. Hierbij is ervoor gekozen om te starten met twee bijeenkomsten om elkaar (weer) te leren kennen. Het doel hiervan is om te zorgen voor korte lijnen, goede onderlinge communicatie  en de mogelijkheid om snel zorgverleners te kunnen inschakelen.

Tijdens de bijeenkomsten zijn onderling concrete afspraken gemaakt en is informatie uitgewisseld. Een paar voorbeelden:
  •       Er is afgesproken dat voor de onderlinge communicatie zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van Zorgmail en Siilo
  •       Informatie over de mogelijkheden van paramedici , het SWOP en het kernteam werd gepresenteerd  
  •       Er werd praktische informatie uitgewisseld, die meer inzicht gaf, bijvoorbeeld:  
    • Het tellen van (bezorgde) maaltijden die niet gegeten worden, geeft een indicatie over de cognitie van de betreffende oudere
    • De meeste valincidenten vinden plaats tussen 22u en 8u, in het donker, zonder bril en alarm op weg naar het toilet
    • Een half uur bewegen per dag verkleint de kans op vallen
    • De ouderenadviseur van SWOP is in te zetten voor ondersteuning van de oudere als er geen casemanager dementie kan worden ingezet
Wilt u ook een dergelijk initiatief opstarten en heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Yvonne Schoenmakers, via yschoenmakers@zel.nl.