ZorgBulletin 24 oktober 2019

Nieuws vanuitĀ  het laboratorium

De aanvraagformulieren zijn ontworpen voor automatische verwerking door optisch uitlezen van de zwart gemaakte vakjes. Regelmatig ontvangt het laboratorium aanvraagformulieren met daarop bijgeschreven teksten. Deze teksten worden na binnenkomst extra nagekeken, omdat er belangrijke informatie in kan staan. Echter, vaak blijkt het om overbodige, voor het laboratorium niet relevante teksten te gaan. Twee belangrijke voorbeelden daarvan zijn: 

1.     De opmerking ‘dipslide’ bij een urinekweek. In het geval van een dipslide volstaat het aanvragen van een urinekweek. Aan het materiaal dat wordt ontvangen is duidelijk te zien dat het een dipslide betreft.

2.     Het verzoek om een antibiogram te bepalen. Dit gebeurt in het geval van een bacteriële kweek standaard als er klinisch relevante groei in de kweek wordt gezien, tenzij het niet mogelijk is om voor die soort een antibiogram te bepalen (bijvoorbeeld bij Gardnerella vaginalis of Clostridium difficile), of niet relevant, zoals bij Candida species. Er hoeft dus niet speciaal om gevraagd te worden. Bij PCR-bepalingen kan geen antibiogram bepaald worden, dat kan alleen met behulp van kweek.

 
Bovenstaande twee opmerkingen hebben geen invloed op de uitslag en kunt u daarom achterwege laten.

Het bijschrijven van aanvragen is foutgevoeliger dan aankruisen van een voorgedrukte aanvraag. Daarom is het van belang om het juiste materiaal aan te kruisen en dit niet los op het formulier bij te schrijven bij een andere bepaling. Dat wordt dan niet automatisch verwerkt en kan over het hoofd gezien worden.

Ook het vak ‘klinische gegevens’ is geen goede plek om aanvullende bepalingen in te vullen. Dit vak wordt vooral bekeken voor de interpretatie van bepalingen en niet bij het inzetten van testen. Ook deze aanvullende bepalingen kunnen over het hoofd worden gezien.

Aanvullende bepalingen kunnen worden aangevraagd onder ‘Overig microbiologisch onderzoek’. Hier kunt u ook gebruik van maken als u het materiaal en/of de bepaling niet kunt vinden op het formulier of in Zorgdomein.

Als u vragen heeft over het invullen van het formulier of over een bepaling, kunt u contact opnemen met de arts-microbioloog via 015-260 4600.