ZorgBulletin 30 januari 2020

Geef (uw) toekomstige doktersassistente(n) een kans!

Er is veel interesse voor de opleiding tot doktersassistente en dat is goed nieuws, want de vacatures voor deze functie zijn in de huidige arbeidsmarkt steeds moeilijker te vervullen.

Het minder goede nieuws is, dat er een tekort is aan stageplaatsen om studenten tot gekwalificeerde assistentes op te leiden. Dit betekent dat een deel van de studenten geen (goede) stage kan draaien en hierdoor kan de opleiding niet goed worden afgerond.

Investeer in de doktersassistente(n) van de toekomst
Met te weinig nieuwe aanwas van doktersassistentes blijft vervanging een probleem.
Met uw bereidheid om stagiairs te verwelkomen op uw praktijk en hen een kans te geven praktische ervaring op te doen, investeert u in toekomstige assistentes. Wie weet ziet u deze stagiairs op een later moment nog terug in uw praktijk of in uw regio. 

Nu stageplaatsen gezocht
In deze periode ontvangt u van diverse opleidingen uit uw regio zoals de ROC’s Mondriaan, Albeda en Zadkine bericht met het verzoek of u stageplaatsen beschikbaar heeft voor  studenten, die de opleiding tot doktersassistente volgen bij deze instituten. Het kan heel aantrekkelijk zijn om een stagiair in uw praktijk op te leiden (extra handen, bewustwording bij assistente van eigen handelen, etc.) en u geeft de student de gelegenheid praktische ervaring op te doen. We hebben een aantal praktische zaken over stages voor u op een rij gezet.

Toolkit Maak ruimte voor de stagiair!
De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) heeft een toolkit samengesteld met handige checklists, rekenvoorbeelden en andere praktisch tips voor het bieden van een stageplaats. 

Vergoedingen begeleiding stagiaires
Via de SSFH is een vergoeding beschikbaar voor het begeleiden van stagiaires. Wist u dat daarnaast voor het begeleiden van een BOL-student (Beroeps Opleidende Leerweg) nóg een vergoeding beschikbaar is? Meer informatie hierover is te vinden via Stagefonds Zorg.

Voorwaarde om voor vergoedingen in aanmerking te komen is dat uw praktijk een erkend leerbedrijf is. U kunt via het SBB deze erkenning eenvoudig aanvragen.

Wist u al dat ZEL samen met o.a. de Kring WSD en HC WSD werkt aan een regionaal plan voor de arbeidsmarktproblematiek? Zo zijn we met het ROC Mondriaan in gesprek om de verbinding tussen opleiding en praktijk te verbeteren. Zodra hier meer over te melden is, informeren wij u hierover. Een ander initiatief is het opzetten van een inval/waarneempool voor doktersassistentes in de regio. Onze partner hiervoor is mijnassistente.com. Huisartsen in de regio hebben hier al informatie over ontvangen.

Heeft u de informatie gemist of heeft u n.a.v. dit artikel vragen? Neem dan contact op met Sandra van Det.