ZorgBulletin 6 februari 2020

Onvrijwillige zorg

Sinds 1 januari is de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) vervangen door de Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (WVGGZ) en de Wet Zorg en Dwang (WZD). Bij beide wetten gaat het om onvrijwillige zorg bij de patiënt thuis, alleen als dit de enige manier is om ‘ernstig nadeel’ te voorkomen.

De WZD richt zich op mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. De WVGGZ betreft psychiatrische patiënten.

WVGGZ
Gemeenten vervullen een belangrijke rol bij de uitvoering van de WVGGZ. Aanvragen voor patiënten met psychiatrische problematiek, waarbij u inschat dat verplicht zorg noodzakelijk is, kunnen worden ingediend bij de sociale wijkteams. Hieronder vindt u een link naar de pagina’s op de gemeentelijke websites, waar de werkwijze is beschreven voor inwoners die willen melden. Huisartsen kunnen patiënten bij het sociale wijkteam aanmelden, conform de wijze waarop ze dit normaliter ook doen.

Westland
Huisartsen hebben op 30 januari een directe mail ontvangen via ZEL; zie voor meer info de website van Sociaal kernteam Westland.

Midden Delfland
Meer informatie via deze link.

Delft
Meer info via deze link.

Pijnacker-Nootdorp
Nog geen informatie beschikbaar; zie hier voor algemene informatie over het sociaal kernteam.

Hoek van Holland
Meer info via deze link.

Schiedam
Meer info via deze link.

Vlaardingen
Meer info via deze link.

Maassluis
Meer info via deze link.  
 
WZD
Regionaal zijn de afspraken over het aanvragen van verplichte zorg bij patiënten met dementie of een verstandelijke beperking helaas nog niet afgerond. Wij hopen u hier zo spoedig mogelijk over te kunnen informeren.