Nieuwsbrief Paramedici Coronacrisis

Ook deze week hebben we weer een aantal berichten voor alle paramedici in de ZEL-regio

De basisboodschap voor iedereen is: 

Patiëntencontact alleen via digitale media (beeldbellen of telefonisch), verder niet!!!


Face-to-face-behandeling alleen mogelijk na overleg met de verwijzend arts (telefoon of Siilo). Dus geen DTF. Er moeten 3 dingen besproken worden:  
1. Indicatie tot behandeling (waarom moet deze patiënt wél behandeld worden)  
  • Nut behandeling,   
  • Noodzaak behandeling,   
  • Risicorestschade voor functioneren bij niet behandelen.    
2. Locatie van de behandeling (F2F in de praktijk of aan huis, op afstand)  -> op afstand (voorkeursoptie), thuis, op praktijk of op speciale locatie (ingericht voor coronagevallen) en behandelen zoals huisartsen nu doen.  
  
3. In hoeverre persoonlijke beschermende maatregelen (PBM)  -> zijn die niet voorhanden dan GEEN face-to-face-behandeling. Kies dan voor digitale middelen.  
  
Hierdoor blijft een zeer select groepje patiënten over die F2F behandeld wordt. Het is volgens de laatste richtlijn niet mogelijk om zonder voldoende bescherming F2F binnen 1½ meter te behandelen.   
   
Videoconsulten / beeldbellen  
Meer en meer paramedici zijn overgestapt op videoconsulten om patiënten op afstand te begeleiden of te behandelen. Voor degenen die nog niet zijn overgestapt doe dit z.s.m.! Zorgverzekeraars contracteren nu deze zorg, waaronder ook telefonisch consult.  
Hier een aantal opties op een rijtje:  
  • Clickdoc - www.qualizorg.com: kosteloze videoconsultatie voor zorgverleners. Dit wordt door meerdere paramedische praktijken al gebruikt. Dit wordt (vooralsnog) gratis aangeboden door Qualizorg. Voldoet aan de privacy-eisen.  
  • WeSeeDo - www.weseedo.nl: deze applicatie wordt veel gebruikt in de huisartsenpraktijk. Je betaalt voor gebruik een maandelijkse bijdrage. Voldoet aan de privacy eisen
Applicaties als ZOOM, WhatsApp, FaceTime, Skype: de vraag is of deze verbindingen volledig veilig zijn en aan alle veiligheidsnormen voldoen. ZEL is aan het onderzoeken wat er allemaal nog meer mogelijk is op dit gebied.  
  
  • Siilo: gebruik Siilo voor veilige communicatie met collega zorgverleners.  
    Als patiënten de Siilo app installeren is het ook mogelijk om met patiënten veilig berichten te versturen.    

Nieuws uit de eerste lijn     
Huisartsenzorg en corona    
Zowel voor NWN als voor DWO zijn er Covid-19 HAP’s (huisartsenposten) ingericht, zodat op de reguliere huisartsenpraktijken er geen mensen verdacht van besmetting met het coronavirus worden gezien. Indicatie voor beoordeling op de Covid-19 HAP is:  
Patiënten met luchtwegklachten die vanwege de ernst van deze klachten beoordeeld moeten worden of die klinisch beoordeeld moeten worden en daarbij luchtwegklachten hebben (bijv. acute buik, verdenking fractuur, wond etc.).  
 
Beeldbellen  
Veel paramedici zijn overgegaan op beeldbellen. Het vraagt soms wat aanpassingen en geduld, maar we horen nu al geluiden terug dat het goed te doen is. Mocht u nog niet zijn overgestapt doe dit dan z.s.m.  
  
Vergoedingen  
 We volgen de ontwikkelingen over de vergoeding op de voet en we beseffen dat velen het ook op dit gebied zwaar hebben.  
  
Online dagbesteding   
Door het wegvallen van de dagbesteding zitten veel dementerende en mensen met een verstandelijke beperking thuis en slaat de verveling en daarbij behorende problemen toe. Zorgverleners die dit tegenkomen kunnen patiënten verwijzen naar deze site: www.philadelphia.nl/hallothuis 
  
Omgaan met stress  
Een interessante link over het Omgaan met stressreacties tijdens sociale onthouding.
  
Zelfzorg voor zorgmedewerkers  
Zie de bijlage voor het artikel over “Zorgmedewerkers psychische zelfzorg”. Andere tips om mentaal gezond te blijven als professional:  

  
Links    
Hieronder nog een aantal links met informatie vanuit de verschillende beroepsverenigingen:     

Actueel landelijk nieuws  
  • Rijksoverheid - Vragen over het coronavirus en paramedische zorg, klik hier
  • KNGF - Professionele afweging/klinische redenatie fysiotherapeut tijdens Coronacrisis, klik hier   
  • Voor veelgestelde vragen over corona en logopedie, klik hier
Tot slot      
We willen u allen langs deze weg nogmaals een hart onder de riem steken.    
Zijn er vragen, suggesties, tips of zaken waar u mee zit, laat het ons weten. Wellicht kunnen we u helpen. Heel veel sterkte, kracht en gezondheid gewenst. We melden ons snel weer met nieuwe informatie.     
     
 Met vriendelijke groet en tot de volgende nieuwsbrief,     
    
Nic van Paassen – Paramedisch adviseur - nvanpaassen@zel.nl  / 06 1282 0855    
Antoinet Smallegange – Beleidsadviseur - asmallegange@zel.nl  / 06 2033 6092    
Daniëlle Vissers – Programmamanager 1e lijn - dvissers@zel.nl  / 06 1414 5311    
 
 
P.S. Mocht u geen prijs stellen op berichten van ZEL inzake de coronacrisis, dan kunt u dit via een reactie op deze mail laten weten.

Deel dit bericht: