ZorgBulletin 20 mei 2020

Nieuws vanuit het laboratorium

Mogelijkheid aanvraag antistoftest Sars-CoV-2 Coronavirus in ZorgDomein

Vanaf 18 mei is een antistoftest tegen het Sars-CoV-2 Coronavirus (COVID-19) aan te vragen in ZorgDomein. Indien u geen ZorgDomein kan gebruiken kunt u het ook bijschrijven op ons reguliere aanvraagformulier (o.v.v. COVID Antistof test). In het begin zal de snelheid nog beperkingen kennen en moet u rekening houden met een lange doorlooptijd. Deze zal naar verwachting nog voor de zomer zijn teruggebracht tot een uitslag uiterlijk de volgende werkdag.

De Wantai total antibody test die wij gebruiken heeft een zeer hoge specificiteit (geen aangetoonde  kruisreacties met andere Coronavirussen). Bovendien heeft deze test ook bij mensen die slechts een milde infectie hebben doorgemaakt een hoge sensitiviteit van tussen de 95-100%. Het is de eerste test die aan de hoge eisen zoals geformuleerd door de RIVM en Landelijke Taskforce Serologie voor diagnostische toepassingen voldoet. Ook hebben wij met succes een ingangstoets vanuit het RIVM afgelegd. Wij kunnen daarom instaan voor de kwaliteit van de uitslag.

Wel maken we u erop attent dat uitspraken over de mate en de duur van bescherming tegen re-infectie nog niet mogelijk zijn. Antistoffen worden na 2-3 weken vanaf de eerste ziektedag aantoonbaar, ons advies is om minimaal 14 dagen na het ontstaan van symptomen passend bij COVID-19 te wachten met aanvragen van deze antistoftest. Voor de toepassing van de test zijn nog weinig richtlijnen beschikbaar. Het advies is om deze te gebruiken voor indicaties in de patiënten diagnostiek. Het vriendelijke verzoek is om de datum van de eerste ziektedag te vermelden op de aanvraag. We houden u op de hoogte als er duidelijke indicaties en toepassingsgebieden worden opgenomen in de LCI richtlijn COVID-19 of andere relevante richtlijnen. Het tarief is maximaal  €11,90 (NZA verrichtingscode 071118) plus orderkosten.

Het feit dat deze test is aangevraagd is op zichzelf geen reden om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij de bloedafname. U hoeft de patiënt dus niet naar een speciale Covid-19 bloedafnamelocatie te sturen tenzij daar andere redenen voor zijn. Zie voor afnamepunten https://www.rhmdc.nl/patienten/bloedafnamelocaties/ 

De Calprotectine bepaling in faeces – wijziging analysemethode

De concentratie van calprotectine in faeces komt goed overeen met de mate van ontsteking in darmen. Dat maakt deze bepaling een waardevolle marker om onderscheid te maken tussen inflammatoire darmziekten en functionele darmklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom.

Graag informeren wij u over een verbetering in de bepaling van Calprotectine in faeces. We zijn per 20 april jl. overgegaan van een handmatige ELISA naar een geautomatiseerde methode op een immunochemie analyzer (LIAISON). De methoden zijn goed vergelijkbaar, waardoor dezelfde afkapgrenzen en eenheden gehanteerd kunnen worden (< 50 mg/kg). Bij twijfel over aanvraag of interpretatie kunt u contact opnemen met de dienstdoende klinisch chemicus.  

Wat betekent dit concreet voor u?
  • Snellere doorlooptijd Calprotectine bepaling met een dagelijkse analyse (ma–vrij).
  • In uw HIS treft u vanaf heden bij de rapportage, ter informatie een memo over deze methode wijziging aan.
Feestdagensluiting bloedafnamepunten
Op Hemelvaartsdag en met Pinksteren zijn onze bloedafnamelocaties gesloten. Het gaat om de volgende data:

Donderdag 21 mei – Hemelvaartsdag
Maandag 1 juni – tweede pinksterdag