ZorgBulletin 18 juni 2020

E-learning helpt bij signaleren en handelen bij huiselijk (ouderen)geweld

In mei startte de overheid de campagne tegen huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld. Het is juist nu extra belangrijk om hier alert op te zijn. 

Leer huiselijk geweld signaleren en aanpakken. Meld je aan voor e-learning “Meldcode huiselijk geweld”
Bij vermoedens van huiselijk geweld kunnen zorgprofessionals de KNMG meldcode volgen. De e-learning “Werken met de KNMG meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling” besteedt aandacht aan het leren signaleren en het handelen wanneer er vermoedens zijn van huiselijk geweld: kindermishandeling, partnergeweld en ouderenmishandeling. De KNMG meldcode is daarbij leidraad. Ook leert u als deelnemer (doktersassistenten, (triage) assistenten) over de verplichte kindcheck. De nascholing duurt 2 uur en wordt afgesloten met een toets. 

Klik hier voor de nascholingsagenda en hier voor de uitnodiging (hier staat een link waarmee deelnemers zich kunnen inschrijven).

Vooral ouderen kwetsbaar
Iedereen kan te maken krijgen met geweld, maar vooral ouderen zijn kwetsbaar en afhankelijk, zeker in deze tijd. Afgelopen maandag was het Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Wereldwijd werd er aandacht gevraagd voor het geweld tegen ouderen. En dat is nodig want de cijfers zijn schokkend als het gaat om geweld tegen ouderen: jaarlijks zijn in Nederland ongeveer 170.00 thuiswonende ouderen (65+) slachtoffer van mishandeling, zoals lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol bij het signaleren van huiselijk geweld en kunnen mensen stimuleren erover te praten of advies te vragen.

Op de site Veilig Thuis staan vijf dingen genoemd die u (ook als professional) kunt doen wanneer u vermoed dat er sprake is van ouderengeweld. Op de site is een interview te beluisteren met Ouderenspecialist Tom van der Hout van Veilig Thuis Rijnmond. Hij vertelt over het verborgen leed, zoals hij het zelf noemt, geeft voorbeelden van ouderenmishandeling en waar u op kunt letten bij vermoedens van geweld.

Tips en contact
Is er sprake van of heeft u vermoedens van huiselijk geweld? U kunt uw patiënt(en) in dat geval attenderen op de website van de overheid. Hier zijn concrete tips en adviezen te vinden over wat zij kunnen doen bij kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling. En mensen kunnen, net als anders, 24/7 (anoniem) bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. De genoemde campagnewebsite geeft daarnaast informatie over andere hulplijnen waar mensen gebruik van kunnen maken.

Hulp of advies nodig?
Neem contact op met programmamanager Antoinet Smallegange (ZEL) per e-mail, tel: 0174-210440. Of neem bij vermoedens van huiselijk geweld contact op met één van de contactpersonen en aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld: kijk voor het overzicht per beroepsgroep op onze site.

Kijk hier voor meer info over de meldcode en kindcheck.

Deel dit bericht: