ZorgBulletin 17 september 2020

Onderzoek naar effectiviteit (uitbreiding) ziektelastmeter

Oproep aan huisartsen en/of praktijkondersteuners voor deelname
De Universiteit van Maastricht heeft onlangs de ziektelastmeter COPD uitgebreid voor mensen met astma, COPD, diabetes mellitus type 2 en hartfalen.
Hiermee kan de ervaren ziektelast van een patiënt gemeten en gevisualiseerd worden om zo gepersonaliseerde zorg te kunnen leveren voor iemand met één of meerdere chronische aandoeningen.

Effectiviteit meten
De Universiteit van Maastricht is op zoek naar huisartsen en/of praktijkondersteuners die geïnteresseerd zijn in deelname aan een gecontroleerd onderzoek naar de effectiviteit van de Ziektelastmeter.

Het is belangrijk dat het effect van dit nieuwe instrument wordt geëvalueerd, daarom deze oproep van Universiteit Maastricht om deel te nemen in een onderzoek naar de effectiviteit van de Ziektelastmeter. Praktijken die deel kunnen nemen aan de interventiegroep zijn praktijken die gebruik maken van MicroHis. Het maakt daarbij niet uit of u al gebruik hebt gemaakt van de Ziektelastmeter voor COPD. Praktijken die deel kunnen nemen aan de controlegroep zijn praktijken die de Ziektelastmeter voor COPD niet gebruiken, en hier ook nog niet mee hebben gewerkt. In de studie worden in totaal 60 huisartsenpraktijken geïncludeerd.

Wat wordt er verwacht van de deelnemende praktijken?
  • Werven van 5 tot 10 patiënten, met astma, COPD, diabetes mellitus type 2 en/of hartfalen voor december 2020,
  • Controlepraktijk: reguliere zorg blijven geven,
  • Interventiepraktijk: gebruik van de Ziektelastmeter bij elke controle-afspraak,
  • Het invullen van een korte vragenlijst.
Wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie?
Ga dan naar deze link en vul uw gegevens in. De Universiteit van Maastricht neemt dan zo snel mogelijk telefonisch contact met u op om het onderzoek verder toe te lichten.

De ontwikkeling van de Ziektelastmeter voor chronische aandoeningen is recent gepubliceerd in de BMC Family Practice. Lees er meer over via deze link.

Namens de Universiteit van Maastricht alvast hartelijk dank voor uw hulp,
Esther Boudewijns en Danny Claessens.