ZorgBulletin 22 oktober 2020

Multidisciplinair samenwerken als ergo in COVID-tijd

Ergotherapie kan het verschil maken in het dagelijks functioneren, bewegen en werken van jong en oud. De ergo’s werken daarbij veel samen met andere disciplines om de zorg voor hun patiënten zo optimaal mogelijk af stemmen op wat zij nodig hebben. In dit artikel vertelt Lizanne van Paassen over haar werk als ergo-/handtherapeut, een specialisme binnen de ergo, over (multidisciplinair) samenwerken in de regio en over hoe zij het uitoefenen van haar vak in deze COVID-tijd ervaart.

Wat is handtherapie?
Lizanne: “Handtherapie is de behandeling van mensen met klachten vanaf de elleboog tot de vingertoppen, als gevolg van reumatische klachten bij zowel ouderen als wat jongere mensen of door een breuk in pols of vingers, overbelasting van spieren of pezen. Bijna alle dagelijkse, voor ons vanzelfsprekende, activiteiten worden bemoeilijkt wanneer iemand handletsel heeft, bijv. stofzuigen, wringen, potjes openen, koken, enzovoorts. Daarnaast is werk ook een belangrijke oorzaak van klachten: bijvoorbeeld computerwerk, maar ook fysiek zwaarder werk zoals het verzorgen van mensen en het sjouwen van zware objecten.”

Samenwerken met fysio
Op de vraag hoe de samenwerking onderling als ergotherapeuten verloopt en hoe zij elkaars specialismen zo goed mogelijk inzetten, geeft Lizanne aan: “Vaak wanneer er specifiek een hand-/polsklacht is, word ik ingeschakeld door mijn collega-ergotherapeuten. Wanneer nodig wordt de cliënt na mijn behandeling of maken van een hulpmiddel (bv. spalken) weer overgedragen aan de ergotherapeut voor een verdere behandeling. Daarnaast werkt Lizanne veel samen met collega (hand)fysiotherapeuten. Lizanne: “De fysio concentreert zich dan vaak op handoefeningen en ik behandel de toepassing op de dagelijkse activiteiten. Ook prettig daarbij is dat de handfysiotherapeuten kunnen helpen met sparren over een diagnose en behandelplan. Verder werk ik met de handpoli en de reumatologie van de verschillende ziekenhuizen samen en is er regelmatig contact met de orthopedisch instrumentmakers, voor de aanvraag van duurzame braces.


“Ga de samenwerking met elkaar aan en zoek uit welke expertise de ander heeft. Hier heeft de cliënt het meeste baat bij."

Handtherapie en COVID-19
Net als veel andere zorgberoepen kenmerkt hand- en ergotherapie zich door direct (lichamelijk) contact. Hoe gaat dat nu met COVID-19? Lizanne: “Ik werk al sinds mei met een plexiglas-scherm hiermee kan ik nog steeds reiken naar de handen en mijn werk doen. De huisbezoeken zijn wel afgenomen, dit deed ik meer bij de oudere groep en die aanmeldingen zijn afgenomen sinds coronacrisis. Verder komen mijn cliënten tegenwoordig met een mondkapje binnen en wast iedereen handen bij binnenkomst. Aanmeldingen zijn er gelukkig nog wel, maar het is een onzekere periode. Videobellen is erg lastig omdat je toch het onderzoek wilt doen middels palperen en testen, dit lukt dan niet. Hopelijk hoeven we daar niet naar terug.”

Wat betekent COVID-19 voor jou persoonlijk, je patiënten en voor de uitoefening van je vak? Hoe ga je daarmee om?
“COVID-19 is voor mij vooral een belemmering in mijn werk,” zo ervaart Lizanne.  “Omdat ik daar veel met ouderen in aanraking kom. Het is vooral jammer omdat dit het 3e jaar van mijn praktijk is, ik had gehoopt op meer uitbreiding, maar dit is helaas wat gestagneerd. Verder brengt het soms wel onzekerheid met zich mee, zoals wanneer je verkouden bent, je weet dat je met veel mensen in aanraking bent geweest. Hoe ik daarmee om ga? Gewoon zo goed mogelijk op de maatregelen letten en het beste ervan maken.”

Lizanne wil haar collega’s vooral nog het volgende meegeven: “Ga de samenwerking met elkaar aan zowel mono- als multidisciplinair, zoek uit welke expertise de ander heeft. Hier heeft de cliënt het meeste baat bij; wij zijn er immers allemaal voor onze cliënten. En zo helpen wij elkaar steeds beter om meer expert te worden in je eigen specialisatie. “

Deel dit bericht: