ZorgBulletin 26 november 2020

Oorzaak en oplossing niet tijdige cito rapportage

De rapportage van het Klinisch Chemisch Laboratorium & Trombosedienst (KCLT) van Franciscus Gasthuis & Vlietland naar de huisarts verloopt via Edifact/Zorgmail. De rapportage kan in kleinere of grotere deelgebieden. In 2018 is na raadpleging van een groot aantal huisartsen besloten om te rapporteren in grotere deelgebieden. Dit betekent dat de bepalingen met een snelle doorlooptijd en een doorlooptijd van 72 uur tegelijk gerapporteerd worden. Reden voor deze keuze is dat de vervuiling van de meeste HISsen op deze manier minimaal is.

Dit betekent dat bij een cito-aanvraag waarbij bepalingen met een korte doorlooptijd (denk aan: Hb, trombocyten, kreatinine, natrium) tegelijk worden aangevraagd met een bepaling met een langere doorlooptijd (denk aan: tTG, antistoffen, allergie), de rapportage niet cito is. Het cito onderzoek wordt wel snel gerapporteerd als er twee separate lab-aanvragen worden gedaan: een cito en een reguliere aanvraag. Dit kan zowel via ZorgDomein als op papier.

Indien een extreem afwijkende uitslag wordt gevonden, wordt de uitslag doorgebeld. Betreft het een cito onderzoek zonder extreme waarden, dan wordt er geen actie ondernomen vanuit het KCLT.

Het KCLT adviseert daarom om bij cito aanvragen alleen de aanvragen met een korte doorlooptijd aan te vragen. U vindt het overzicht met bepalingen met een korte doorlooptijd op de pagina diagnostiek op de website Verwijzers van het ziekenhuis.