ZorgBulletin 4 februari 2021

Er is veel vaker wat te kiezen dan arts en patiƫnt beseffen

Samen beslissen in een goed gesprek kan vaker dan nu gebeurt, zo vertelt Anne Stiggelbout, hoogleraar medische besliskunde aan het LUMC.

Bij Samen Beslissen zoeken mensen samen met een zorgverlener naar de behandeling of zorg die het beste bij hem of haar past. Wat het beste past hangt af van wat iemand belangrijk vindt. Samen Beslissen gebeurt in één of meer gesprekken. Daarin bespreken zorggebruiker en zorgverlener samen alle mogelijkheden en wat deze betekenen voor iemands leven.  

De 4 stappen van Samen Beslissen:




Bron: Stiggelbout e.a. 2015

De eerste stap wordt vaak overgeslagen
In de praktijk blijkt vaak dat de eerste stap al wordt overgeslagen, waardoor de patiënt zich niet altijd bewust is dat er iets te kiezen valt. Door in het begin van het gesprek aan te kaarten: “We gaan straks een beslissing nemen en het is belangrijk dat U meedenkt” stimuleert u de patiënt om actief deel te nemen aan het beslisproces en begrijpt hij/zij dat er iets te kiezen valt. Bovendien kunt u aangeven dat het een gezamenlijk proces is door te benoemen: “Ik heb medische kennis, maar U heeft kennis over uzelf” Hierdoor is het duidelijk dat de kennis van beide partijen van belang is om te komen tot een gewogen besluit.

Anders dan verwacht
Soms bestaat het idee dat richtlijnen in tegenspraak zijn met het samen beslissen. Maar dat blijkt vaak niet het geval. Vaker dan gedacht kiezen zorgverleners voor de behandeloptie van hun eigen voorkeur. Door samen beslissen wordt het besluit genomen op basis van de voorkeur van de patiënt.

Klik hier om het hele artikel van Anne Stiggelbout te lezen.

Deel dit bericht: