ZorgBulletin 25 maart 2021

ZorgDomein aanpassingen Franciscus Gasthuis & Vlietland

Naar aanleiding van de ZorgDomein evaluaties van de vakgroepen Geriatrie en Kindergeneeskunde van Franciscus Gasthuis & Vlietland met huisartsen en medisch specialisten, is besloten de volgende aanpassingen in het ZorgDomein aanbod te doen:

Geriatrie
  • De optie voor een digitaal meekijkconsult is verwijderd achter de zorgvraag delier. Een delier is altijd een acute situatie waarvoor contact opgenomen dient te worden met de dienstdoende geriater.
  • De optie spoed is verwijderd achter zorgvraag geheugenstoornis/dementie.
  • De opties spoed en VTT worden verwijderd achter zorgvraag stemmingsklachten.
Kindergeneeskunde: verwijsmenu vereenvoudigd
Het zorgvraagmenu van de Kindergeneeskunde is, in vergelijking tot veel andere specialismen, erg uitgebreid. Om die reden is er tijdens de ZorgDomein evaluatie van de Kindergeneeskunde veel aandacht besteed aan het vereenvoudigen van het verwijsmenu, om zo huisartsen meer handvatten te geven om het juiste verwijsproduct te kiezen. Hieronder worden de eerste aanpassingen in het ZorgDomein aanbod gedeeld. Het ZorgDomein aanbod van de Kindergeneeskunde wordt in de nabije toekomst verder geoptimaliseerd.  
  • Al het aanbod achter de zorgvraag ‘ADHD’ is verwijderd. Het stellen van de diagnose ADHD wordt door de GGZ gedaan.
  • De optie spoed achter de zorgvraag ‘chronische buikpijn/obstipatie’ is verwijderd. Deze patiënten kunnen regulier of met een VTT worden ingestuurd.
  • De opties spoed en VTT zijn verwijderd achter de zorgvraag ‘incontinentie’. Deze patiënten kunnen via het reguliere verwijsproduct of via de verwijsafspraak ‘urineverlies’ worden ingestuurd.
  • De optie VTT voor de zorgvraag ‘overgewicht/obesitas’ is uit het aanbod verwijderd. Deze patiënten kunnen ingestuurd worden met het specifieke verwijsproduct ‘gezond gewicht’.
  • De optie VTT voor de zorgvragen ‘groeistoornis’ en ‘puberteit’ is verwijderd. Deze patiënten kunnen worden ingestuurd middels de verwijsafspraak ‘endocrinologie’.
  • De combinatieafspraak ‘astma/allergie/eczeem’ is verwijderd uit het aanbod. Door middel van triage van de verwijzingen wordt er gekeken op welke plek de patiënt het beste gezien kan worden. Hetzelfde geldt voor de combinatieafspraak ‘kinder-longspreekuur’.
  • Het VTT verwijsproduct ‘excessief huilen’ is verplaatst van de zorgvraag ‘overige neurologische aandoeningen’ naar de zorgvraag ‘overige gastro-enterologische aandoeningen’.