ZorgBulletin 22 april 2021

Digitale zorg aan patiƫnten in de regio onder de loep: uitwerking regiovisie en digitale routekaart vanuit Stuurgroep Zorg en ICT

Door de regionale stuurgroep Zorg en ICT, waar alle zorgpartners in vertegenwoordigd zijn, is recent een regionale visie op digitale zorg vastgesteld. Deze visie is als volgt omschreven:

“Met de focus op efficiency en kwaliteit van zorg wil de regio vanuit een innovatieve instelling toe naar een veilige digitale informatiedeling van gegevens van dezelfde persoon over de domeinen heen. Daarmee bieden wij de basis voor de inzage van de burger in diens medische, leefstijl en psychosociale gegevens, daar waar dit van nut is en in diens behoefte voorziet.”



Om te kijken welke onderdelen prioriteit hebben, is aan de zorgorganisaties die deel uitmaken van de regionale stuurgroep Zorg en ICT gevraagd welke manieren van digitale zorg zij al toepassen. Het bleek dat beeldbellen, zorg op afstand en zorgportaal/PGO al veel worden toegepast.

Met deze al toegepaste digitale zorg en de regionale visie op digitale zorg als uitgangspunten heeft het bestuurlijk overleg zorg en ICT een digitale routekaart 2021-2023 vastgesteld. Om de routekaart verder uit te werken heeft een werkgroep architectuur vervolgens basisprincipes en thema’s benoemd.

De drie thema’s
  1. Communicatie met de burger
  2. Dataverzameling uit de regio 
  3. Analyse van data ten behoeve van de burger
Basisprincipe bij deze thema’s is onder andere dat de regionale initiatieven nuttig moeten zijn voor de burger en in diens digitale behoefte moeten voorzien.

Hoe komt de stuurgroep tot een advies?
Vanuit de thema’s gaan we in de regio aan de slag met de uitwerking van de gebruikerssituatie ‘Patiënten met verschillende ziektebeelden die al digitaal ondersteund worden’. Het gaat dan om de patiënten met COPD, Hartfalen of IBD. 

Gekozen is voor deze patiëntengroepen omdat zij:
  • aantoonbaar baat hebben bij een gezonde levensstijl,
  • geschikt zijn voor gebruik van eigen technologie,
  • een eigen dataverzameling hebben,
  • frequent interactie met diverse zorgaanbieders hebben. 
Hiertoe sluiten we aan bij de huidige pilots telemonitoring en beeldbellen bij deze patiëntengroepen binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland en Reinier de Graaf Gasthuis. De focus ligt hierbij op de behoefte van de patiënt en zijn gebruikerservaringen bij digitale ondersteuning (beeldbellen, thuismetingen uitwisselen en keuzehulpen en vragenlijsten). Om te zorgen dat we een duidelijk regionaal beeld krijgen zal tegelijkertijd een dataverzameling gedaan worden van de COPD/Hartfalen/IBD patiëntenpopulatie.

De uitwerking van de gebruikerssituatie vindt komende zomer plaats. Na de zomer zal de regionale stuurgroep zorg en ICT met een advies komen. Het advies zal ingaan op de beste manier om voorzieningen en middelen wel of juist (nog) niet regionaal in te zetten voor COPD/Hartfalen en IBD-patiënten.

Deel dit bericht: