ZorgBulletin 29 april 2020

Palliatieve zorg leeft!

Veel mensen hebben de wens om thuis te kunnen sterven en daardoor heeft de huisarts een belangrijke rol in de terminaal-palliatieve zorg. Deze rol vloeit voort uit de rol van de huisarts als vast en vaak vertrouwd aanspreekpunt voor patiënten. Door de vaak jarenlange relatie kent de huisarts de persoonlijke context en voorgeschiedenis van de patiënt en heeft zicht op diens sociale netwerk.

Wat betekent dit in de praktijk?
In de praktijk betekent dit dat de huisarts gemiddeld eens per maand te maken heeft met een patiënt waaraan terminaal palliatieve zorg wordt verleend. Dat is een intensief traject waarbij proactieve zorgplanning van groot belang is. Daarnaast wordt de palliatieve zorg gekenmerkt door een aantal markeringsfases. Elke fase vraagt een andere inrichting van het zorgproces met bijbehorende instrumenten en netwerken. Basis voor goede palliatieve zorg vormt het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg NL.

Waarom nascholingen palliatieve zorg?
Tijdens het GPGZ traject konden praktijken kiezen voor het onderwerp palliatieve zorg. Daaruit bleek dat huisartsen behoefte hadden aan een goede invulling van de palliatieve en terminale zorg. Bovendien is terminaal- palliatieve zorg in de herijking van de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg benoemd als één van de kerntaken. Reden om hier aandacht aan te besteden in een reeks van zes scholingen. Deze zijn afzonderlijk te volgen.

De eerste nascholing is een inleiding in de palliatieve zorg, relevante kaders en bijbehorende sociale kaart en vindt 26 mei a.s. plaats. Meldt u aan via de nascholingsagenda.



Deel dit bericht: