Zorgbulletin 2 december 2021

Aandacht voor ernstige (kinder)mishandeling: Vrouwelijke genitale verminking

Wat u als zorgverlener hierin kan betekenen
Nu de internationale campagne tegen Geweld tegen Vrouwen getiteld "Orange The World" recent van start is gegaan, is het goed om aandacht te vragen voor een zeer ernstige vorm van kinder- en vrouwenmishandeling: genitale verminking.  
Vrouwelijke Genitale Verminking(VGV) is een ingreep aan de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen zonder medische noodzaak. In Nederland wordt dit beschouwd als ernstige kindermishandeling en is daarom verboden. Zorgverleners spelen een belangrijke rol bij het herkennen van signalen van vrouwelijke genitale verminking. Hieronder leest u meer over de bestrijding van genitale verminking. En wat u als zorgverlener kunt doen.  
 
Sleutelpersonen 
Het bestrijden van vrouwelijke genitale verminking is complex. GGD Haaglanden richt zich in haar aanpak vooral op meisjes/vrouwen uit risicolanden. Dit zijn Somalië, Egypte, Eritrea, Soedan, Ethiopië en Togo.  
Sleutelpersonen gaan in kleine (huiskamer)bijeenkomsten in gesprek met de vrouwen en mannen om het onderwerp bespreekbaar te maken en zorg te bieden. Maar ook om hen bewust te maken van de gevolgen. Sleutelpersonen zijn getrainde vrijwilligers uit de gemeenschappen van de risicolanden. Zij zijn essentieel in de aanpak. Want zij spreken de taal en kennen de culturele tradities en gewoonten van hun land.  
 
Nazorgspreekuur 
Komt u in uw praktijk vrouwen tegen met vragen en klachten over besnijdenis? Wijs hen dan op het speciale inloopspreekuur in het Hagaziekenhuis in Den Haag. Voor dit spreekuur is geen verwijsbrief nodig.  
Vrouwen kunnen alle maandagen binnenlopen van 09.00-17.00 uur. Er is een gespecialiseerde verzorgende aanwezig, die Somalisch, Arabisch en Nederlands spreekt. Zij werkt nauw samen met een gynaecoloog en kan indien nodig verwijzen naar een team van specialisten.  

De contactgegevens van het nazorgspreekuur zijn:  
  • Hagaziekenhuis Leyweg 
  • Poli gynaecologie 
  • Leyweg 275 
  • 2545 CH Den Haag 
  • Tijd: 09:00-17.00 (alleen op maandag) 
  • U kunt ook bellen om een afspraak te maken 
  • Marisa Abdulgani 
  • Telefoonnummer: 06-47008793 

 
Vermoeden van verminking?  
Heeft u een vermoeden van een (dreigende) besnijdenis neem dan contact op met de aandachtsfunctionaris VGV bij Veilig Thuis. Zij kunnen advies geven over signalering en de aanpak.   
Zorgverleners die onder de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling vallen, volgen de stappen van de Meldcode.  
 
Vragen?  
Op deze pagina leest u meer over meer over genitale verminking en de gevolgen voor vrouwen. www.meldcodehaaglanden.nl  
 
Meer weten over de Campagne tegen Geweld tegen Vrouwen, kijk hier op de site van Orange The World

Deel dit bericht: