ZorgBulletin 7 april 2022


Waarom is het hebben van een goede back-up noodzakelijk?

Onlangs bevestigde Philips op het Healthcare Information and Management Systems Society dat het aantal cyberaanvallen op zorgorganisaties de laatste weken is toegenomen. De opmars van dit soort aanvallen is zorgwekkend en betekent dat er goede maatregelen noodzakelijk zijn. Daarom geven wij u in dit artikel enkele tips over het maken van back-ups.  

Wat is een back-up?  
Een back-up is een kopie van gegevens die zich op een opslagmedium bevinden. Dit kan zowel online als offline zijn. Met de back-up kunt u uw gegevens herstellen in geval ze beschadigd raken of u er niet meer bij kunt komen. De gegevens kunnen om meerdere redenen beschadigd raken of onbereikbaar zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw harde schijf plotseling niet meer werkt of u kunt slachtoffer worden van een ransomware aanval.  

Wat is belangrijk bij het maken van een back-up? 
  • Maak bij voorkeur een externe back-up (een beveiligde Cloud omgeving is een goed alternatief); 
  • Maak regelmatig een nieuwe versie van de back-up;  
  • Test en controleer regelmatig of de back-up werkt. Dit kunt u doen door bestanden op de schijf of de Cloud te openen en bij de bestandsinformatie te controleren of het de laatste versie van het bestand is.
Back-up opslaan buiten het netwerk i.v.m. ransomware 
In verband met ransomware aanvallen is het van belang dat u de back-up losgekoppeld van het netwerk opslaat. Dit is belangrijk omdat hackers bij een aanval ook op zoek gaan naar back-ups (bijvoorbeeld in online omgevingen). Zij proberen de kopieën dan te vernietigen en versleutelen alle originele bestanden. Vervolgens vragen ze losgeld in ruil voor toegang tot uw eigen bestanden. Daarom is het regelmatig (het liefst dagelijks) maken van een externe back-up (bijvoorbeeld via een externe harde schijf) en het opslaan ervan in een omgeving buiten het netwerk van groot belang. 

Opslaan van back-up in Cloud 
Het opslaan van de back-up in de Cloud is een goed alternatief voor de externe opslag van een back-up. Zorg er dan wel voor dat er een wachtwoord wordt gevraagd voor u bij uw bestanden kunt, anders kunnen hackers alsnog toegang krijgen tot de back-up. Wilt u extra zorgvuldig zijn? Dan kunt ervoor kiezen om zowel een back-up te maken op een extern apparaat als in de Cloud-omgeving. 
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of komt u er niet uit? Dan kunt u contact met ons opnemen via: ict@zel.nl

Deel dit bericht: