ZorgBulletin 12 mei 2022


GGZ Delfland aanpak huiselijk geweld

Het aantal meldingen van geweld, inclusief huiselijk geweld, tegen vrouwen, meisjes en LHBTQI+ personen is in de eerste maanden van de corona-lockdowns dramatisch gestegen. Dit blijkt uit een nieuw Oxfam-rapport dat vorige jaar gepubliceerd is. Bron: Ministerie VWS  

Huiselijk geweld komt geregeld voor en lijkt door de corona pandemie nog vaker te gebeuren. Naast dat GGZ Delfland meerdere vormen van grensoverschrijdend/strafbaar gedrag behandelt, zijn zij ook expertisepartner op het gebied van huiselijk geweld. Vanuit hun ervaren team forensische zorg bieden zij behandelingen zoals CGT, schematherapie en systeemtherapeutische interventies. Cliënten hoeven geen forensische verwijzing te hebben. 

“Wat uniek is aan onze aanpak van huiselijk geweld, is de systeemtaxatie. Hierbij kijken we onder andere naar de veiligheid van alle mensen die bij de situatie betrokken zijn. Vervolgens zetten we, in samenwerking met ketenpartners, stappen om veiligheid te creëren. Dat is het eerste doel. Tegelijkertijd kijken we naar de oorzaak van het geweld en gaan we daarmee aan de slag.”, aldus GZ psycholoog Shirley Jongeneel.  
Neem voor meer informatie over aanpak huiselijk geweld of ander grensoverschrijdend gedrag contact op met Sandie Lemmers via 06 13712516.  Doorverwijzen van cliënten kan via ZorgDomein. 

Cijfers huiselijk geweld 
1,2 miljoen personen van 16 jaar en ouder gaven in maart en april van 2020 aan in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een vorm van huiselijk geweld. Bij 820.000 personen had dit een structureel karakter, dat wil zeggen dat ze het (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks meemaakten. Van seksueel geweld, binnen of buiten de huiselijke kring, werden 1,6 miljoen 16-plussers slachtoffer. 185.000 personen maakten dit structureel mee. Dat blijkt uit de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld die het CBS heeft uitgevoerd op verzoek van het WODC. Bron: CBS