ZorgBulletin 14 juli 2022

Start pilot PSA-controle consulten voor een betere samenwerking en lagere werklast

De afgelopen jaren is sprake van een groeiend aantal "PSA-consulten" bij urologie in het Reinier de Graaf. Dit beslaat inmiddels de helft van de wachtlijst en de verwachting is dat de vraag naar deze zorgt blijft groeien. We willen het aantal herhaalconsulten structureel reduceren, om een bijdrage te leveren aan de juiste zorg op de juiste plaats. We kijken hiervoor naar verschillende interventies, waaronder een regionaal en uniform protocol tussen eerste en tweede lijn. Met dit protocol verwachten we de huisartsen meer duidelijkheid te kunnen bieden wanneer een patiënt terugverwezen moet worden, maar ook over de acties en verantwoordelijkheden. Het protocol is ontwikkeld in samenwerking met verschillende huisartsen en uiteraard met de bedoeling dat dit niet meer werk voor de huisartsen zal gaan opleveren?  
 
Patiënten met een verhoogd PSA, waarbij geen prostaatkanker is gevonden door de uroloog, worden terugverwezen naar de huisarts met een "advies op maat". De patiënt neemt zelf initiatief voor een jaarlijkse controle.
Hier is een protocol voor ontwikkeld: 
  • De uroloog bekijkt of de patiënt terug naar de huisarts kan met een ‘advies op maat’. Bij twijfel wordt in de huisartsbrief vermeld dat de patiënt bij de uroloog blijft. 
  • Het “advies op maat” bevat de aanvaardbare PSA-waarde, aandachtspunten en de controle termijn voor de patiënt.  
  • De uroloog instrueert de patiënt dat hij zelf contact op moet nemen voor een jaarlijkse PSA-test (als de patiënt dit wil). Dit wordt bevestigd in de patiënt informatiebrief die hij meekrijgt.  
  • De patiënt vraagt, indien hij dat wil, een PSA test aan bij de huisarts. Waarna de huisarts het lab aanvraagt en de uitslag beoordeelt op basis van . het "advies op maat". 
  • Bij twijfel kan een meekijkconsult PSA aangevraagd worden in ZorgDomein (PKC). 
Klik hier voor het protocol.  
De werkwijze wordt na 6 maanden getoetst met een aantal huisartspraktijken en hun patiënten Na een jaar vindt nogmaals een toetsing plaats. We vragen dan onder andere uit of het u als huisarts niet meer tijd kost dan voorheen, maar ook of de brief voor de patiënt duidelijk is.  
 
Voor vragen of meer informatie over de pilot kunt u contact opnemen met uroloog Remco de Vries: remco.devries@rdgg.nl