ZorgBulletin 6 oktober 2022

Advance Care Planning in het Reinier de Graaf ziekenhuis

Het Reinier de Graaf ziekenhuis wil tijdig het gesprek aangaan met patiënten en naasten, die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, kwetsbaarheid, progressie van ziekte, optreden van complicaties of achteruitgang van functionaliteit. Dit gesprek noemen we Advance Care Planning (hierna ACP) gesprek. Door te starten met de markering van de palliatieve fase zorgen we voor verbetering van de kwaliteit van zorg, geven we de patiënt en zijn naasten de mogelijkheid om zich voor te bereiden op het levenseinde en vermindert ongewenste of niet noodzakelijke behandelingen en opnames. Het Reinier de Graaf ziekenhuis ziet ACP als gezamenlijke zorg en wil om die reden graag de huisartsen in de regio informeren.

ACP is een proces van vooruit denken, plannen en organiseren samen met de patiënt en naasten. Belangrijk in dit proces is de continue samenspraak tussen 1e en 2e lijn. Dit zal leiden tot een positief effect op het welbevinden van de patiënt en diens naasten (tevredenheid), de kwaliteit van zorg (passendheid) en de inzet van het gezondheidssysteem (doelmatigheid). Ook kan het proces bijdragen aan het versterken van de autonomie van de patiënt en naasten in relatie tot de gezamenlijke besluitvorming. ACP wordt tijdig en op passende wijze aan de orde gesteld, bij voorkeur door de centrale zorgverlener (huisarts of zorgverlener 2e lijn) of door de patiënt en diens naasten. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in het individuele zorgplan. ACP wordt herhaald wanneer de situatie van de patiënt daar aanleiding toe geeft.

Het palliatief team van het Reinier de Graaf ziekenhuis is samen met twee huisartsen uit de regio gestart met het trainen van verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen, verpleegkundigen en artsen in het bespreekbaar maken en vastleggen van huidige en toekomstige levensdoelen van de patiënt en welke zorg daarbij past. In overleg met de huisartsen wordt gekeken naar de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een gezamenlijk digitaal document.

Aangezien dit nu nog niet mogelijk is, willen we deze informatie communiceren via de huisartsenbrief.

De eerste training heeft 15 september plaatsgevonden. De deelnemers kregen informatie over de verschillende invalshoeken vanuit de 1e en 2e lijn toegelicht. De aanwezigheid en presentatie van Cornélie de Bruin (huisarts Westland) werd als grote meerwaarde ervaren. Duidelijk kwam naar voren hoe belangrijk afstemming tussen 1e en 2e lijn is, om onnodige zorg te voorkomen.

Als u vragen heeft over dit transitieproject kunt u contact opnemen met:
Cornélie de Bruin, huisarts Westland
Petra Breukhoven, huisarts in Pijnacker
Esther Ponsioen, Ellemieke van Eeden, gespecialiseerd verpleegkundigen palliatieve zorg Reinier de Graaf ziekenhuis