ZorgBulletin 19 januari 2023


Huisartsen meld u aan voor het zij-instromer traject doktersassistentes voor 2023

In 2023 zal ZEL, net als vorig jaar, starten met een regionaal traject om zij-instromers op te leiden tot doktersassistent. Doel is om voldoende doktersassistenten in de praktijken in onze regio te kunnen inzetten. In 2022 hebben we ruim 20 zij-instromers geworven. Deze doktersassistenten in opleiding zijn nu werkzaam in diverse huisartsenpraktijken in de regio en gaan daarbij 1 dag in de week naar school.  Ook bij Marius Hartel, huisarts te Delft is een zij-instromer werkzaam: “Ik had positieve verhalen gehoord uit Zoetermeer/Den Haag waar ze in 2021 gestart zijn met een zij-instroom traject. Door een gemotiveerde zij-instromer op te leiden, kunnen wij een bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort aan assistentes. We hopen uiteraard dat als er sprake is van wederzijdse tevredenheid, de assistente na haar opleiding bij ons wil blijven werken.” 
Voor Maaike van Bentveld, huisarts te Delft was de reden om aan het traject deel te nemen vooral dat zij dringend op zoek waren naar een goede doktersassistente.
  
Directe inzet en ontwikkelingen van de doktersassistente in opleiding in de praktijk
De zij-instromer gaat d.m.v. een BBL-opleiding eerst 4 tot 6 weken fulltime naar school en start met de opgedane basiskennis in de praktijk. Marius vervolgt: “Na de schoolperiode van 6 weken kwam zij bij ons in de praktijk. Ze kon meteen meehelpen met de griepvaccinaties. Ook andere verrichtingen zoals bloeddruk meten, urine strippen, crp prikken, etc pikte zij snel op. We zien dat zij zich in de afgelopen maanden goed heeft ontwikkeld, met name aan de telefoon.”  Bij Maaike verliep het iets anders: “Bij de start beschikte de zij-instromer vooral over algemene gespreksvaardigheden. De afgelopen tijd heeft zij veel geleerd op het gebied van vaardigheden. Triage en telefonie vindt zij nu nog moeilijk maar daar zijn zeker ook al ontwikkelingen in te zien.” 

                                  

 

Ervaringen met het zij-instroom traject 

Marius over zijn ervaringen: “Het lijkt alsof de zij-instromers gemotiveerder zijn om daadwerkelijk als doktersassistente te gaan werken, het is echt een bewuste carrièreswitch en met de ondersteuning zoals die door de ZEL geboden wordt, is de organisatie goed te doen. Via ZEL worden we goed geïnformeerd. Het hele proces van selecteren en koppelen is door ZEL uit handen genomen en ook worden we geholpen bij het aanvragen van subsidies. Het daadwerkelijk uitbetaald krijgen van de verschillende subsidies duurt helaas langer dan verwacht en ook de informatieavond van het ROC over de inhoud van de opleiding had ik liever wat eerder gezien. Verder ben ik heel tevreden.” Maaike vult aan: “Ik vond vooral de subsidie aanvragen ingewikkeld. Daar had ik toch nog wat meer begeleiding in gewild. Verder ben ook ik heel tevreden over het traject en de begeleiding.” 
 
Advies voor geïnteresseerde praktijken 
Op de vraag of Maaike advies heeft voor huisartsen die ook interesse hebben, antwoordt zij: “Op het moment dat er een klik is en het personeel is gemotiveerd om een toekomstige nieuwe collega te begeleiden (juist met het doel dat dat de toekomstige collega wordt) dan denk ik dat je er op den duur een hele geschikte collega bij kunt krijgen. Je moet daar wel in willen investeren. Wij steken veel tijd in het opleiden, zowel de assistentes als ikzelf. Ik zie het als investeren in hopelijk mijn eigen toekomst.” Marius vult aan: “Je moet er inderdaad wel rekening mee houden dat opleiden tijd kost, vooral voor de begeleidende assistente. Aan de andere kant kan de zij-instromer steeds meer zelf en kan zij de assistentes dus ook ontlasten.” 
 
Aanmelden als opleider en meer informatie 
Meer informatie over het zij-instroom traject vindt u in dit artikel. Heeft u interesse om een zij-instromer met basiskennis van 4-6 weken onderwijs aan te nemen op een leerwerkplek in uw praktijk? Meld u dan vóór 31 januari per mail aan via: svdet@zel.nl.

Deel dit bericht: