ZorgBulletin 23 februari 2023

Wat is de stand van zaken op het gebied van digitale zorg?

In januari verscheen de E-Healthmonitor 2022 (RIVM). Deze laat zien hoe de inzet van digitale middelen op dit moment verloopt en wat de ervaringen met het gebruik van deze middelen zijn. 
  
Uit de monitor bleek onder andere: 
  • Zorgverleners zien, bij het vergroten van de zelfredzaamheid en zelfmanagement van patiënten, een mooie kans in de inzet van digitale middelen. Hierbij worden met name digitale communicatie, telemonitoring en patiëntenportalen genoemd. 
  • Zorgverleners geven verder aan dat zelfmonitoring en digitale informatie zorgen voor meer inzicht in de gezondheid van patiënten en aan gezonde gedragsverandering bij patiënten.  
  • Zorgverleners zijn zich in toenemende mate bewust van het belang van een goede implementatie om de meerwaarde van een digitaal middel te kunnen zien en ervaren. Hierbij zijn een goede onderlinge afstemming, afspraken en digitale vaardigheden van zowel zorggebruikers, zorgverleners als de zorgorganisatie noodzakelijk. 
  • 61% van de huisartsen heeft vertrouwen in een positieve bijdrage van eHealth. Daarbij zijn er wel zorgen over een mogelijke stijging van zorgkosten en een toename van werkdruk. 
Het is daarom ook extra waardevol dat ongeveer 100 huisartsenpraktijken in de regio WSD dit jaar intensief aan de slag gaan met het inzetten van een digitaal middel ter ondersteuning van zelfmanagement. Vanuit ZEL worden deze praktijken binnen de module GPGZ begeleid bij het integreren van een digitaal middel naar keuze in de praktijk. 
Hierbij is aandacht voor het meenemen van de hele praktijk, voor het maken van duidelijke afspraken en voor de digitale vaardigheden van zowel patiënten als zorgverleners. Het doel is om een digitaal middel dat past bij en bijdraagt aan de huisartsenpraktijk optimaal in te zetten. 
  
Wilt u meer lezen over de stand van zaken op het gebied van digitale zorg? Bekijk dan hier de E-Healthmonitor 2022 (RIVM).

Deel dit bericht: