ZorgBulletin 3 mei 2023


(Her)kent u de “pretend student”?

In uw praktijk komt u ongetwijfeld veel jongvolwassenen tegen die studeren. Gelukkig gaat dat, ondanks wat ups en downs, meestal goed en sluiten ze hun studententijd met goed gevolg af.  

Echter, soms loopt het anders en haakt een student(e) af, durft of kan daar niet over praten en blijft voor de buitenwereld net doen of hij/zij studeert. Dit kan ervoor zorgen dat de “pretend student” compleet vastloopt met alle gevolgen van dien. 
  
“Het kan behoorlijk eenzaam zijn. De helft van de dag zie je niemand omdat je zogenaamd studeert en de andere helft van de dag spreek je wel mensen, maar lieg je tegen ze.” 

Ziet u jongvolwassenen tijdens uw spreekuur met zogenoemde Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), gevoelens van depressie en/of sociale- en familiaire problemen dan zou u eens gericht kunnen vragen hoe het met de studie gaat. Op deze manier zou een mogelijke vicieuze cirkel met uw hulp doorbroken kunnen worden. In de vertrouwelijke en veilige omgeving van uw spreekkamer voelt de “pretend student” zich wellicht vrij om naar buiten te komen met zijn/haar probleemsituatie.  
  
“Ik heb mezelf de kans ontnomen om tijdens de periode dat ik eenzaam was, goed sociaal contact te hebben met mensen. Als ik gewoon open was geweest dan was het allemaal een stuk simpeler geweest.” 

Meer informatie 
Op de website doenalsofjestudeert.nl van Mieke Bosch vindt u meer informatie over dit onderwerp. Mieke werkt als supervisor en coach op Hogescholen en ervaarde de enorme impact van dit schijn studeren op het leven van jonge mensen. Daarom maakt zij het fenomeen “pretend student” zowel landelijk als regionaal bekend en bespreekbaar.

Deel dit bericht: