ZorgBulletin 19 november 2020

Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes

Op 13 november heeft de Nederlandse Diabetes Federatie de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes gepresenteerd. Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes waardoor voedingstherapie een cruciaal onderdeel is van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

Het is een evidence-based (proefondervindelijk onderbouwd) richtlijn met aandacht voor persoonsgerichte zorg. Persoonsgericht omdat iedere persoon met diabetes anders is waardoor de voedingstherapie per persoon zal verschillen. De zorgverlener die de persoon met diabetes begeleidt, dient de voedingsadviezen aan te passen aan de individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis) van de persoon met diabetes, waarbij de volwaardigheid van het voedingspatroon uitgangspunt is. Er bestaat geen optimaal voedingspatroon dat voor iedere persoon met diabetes het beste werkt. Deze richtlijn biedt dan ook geen one-size-fits all benadering, maar houvast om zorgverleners en patiënten te ondersteunen met het maken van beslissingen over passende voedingszorg.

Klik hier voor de richtlijn van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie) en de vernieuwde brochure (door Diabetes Fonds) "Lekker en gezond eten met Diabetes."

Deel dit bericht: