ZorgBulletin 21 januari 2021

Voorkeurs- of preferentiebeleid (biosimilar) insuline

Het omzetten van geneesmiddelen vanwege preferentiebeleid gebeurt dagelijks in Nederlandse apotheken. Diverse zorgverzekeraars (Kijk hiervoor bv op  www.mijninsuline.nl) voeren een preferentiebeleid op het gebied van insuline. Vanaf 1 januari 2021 is dit, naast de langwerkende insuline glargine (Lantus, Abasaglar), ook op de kortwerkende insuline aspart, isofaan en lispro (Novorapid, Fiasp, Humuline, Humalog). Andere zorgverzekeraars (waaronder DSW) voeren geen preferentiebeleid, maar wel een substitutiebeleid of ‘laagste prijs’ beleid. Hierbij worden apotheken geacht patiënten om te zetten naar de goedkoopste geneesmiddel merken. Wanneer dit niet gebeurt, betaalt de apotheek het prijsverschil zelf bij of wordt er gekort op het tarief.

De KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) adviseert apothekers om in regionaal verband afspraken te maken over de implementatie van het voorkeursbeleid op insuline door zorgverzekeraars. Communicatie en overleg tussen alle betrokkenen – waaronder voorschrijvers, zorgverleners en patiënten – is dus van essentieel belang, net als adequate begeleiding van de patiënt wanneer een biosimilar overwogen wordt. Het wordt ontraden om patiënten met een hoog risico op ontregeling van de glucosespiegel om te zetten naar een biosimilar.

Tevens roept de KNMP apothekers op om patiënten die Fiasp gebruiken niet zonder meer over te zetten op Novorapid of de biosimilar insuline aspart. De biosimilar Fiasp bevat de werkzame stof insuline aspart, met toevoeging van de hulpstof nicotinamide waardoor de werking sneller intreedt in vergelijking met Novorapid of insuline aspart.

Omzetting van de ‘reguliere’ insuline naar een biosimilar mag alleen in overleg met patiënt én arts gedaan worden waarbij de overstap zorgvuldig gemonitord moet worden. Nieuwe gebruikers kunnen wel, conform het voorkeursbeleid van verzekeraars, biosimilar insuline voorgeschreven krijgen maar ook hierbij dienen goede afspraken gemaakt te zijn tussen voorschrijver en apotheker.

Aandachtspunten voor het overstappen van/naar biosimilar insuline zijn beschreven in een document, klik op deze link van de Nederlandse Diabetes Federatie. Meer informatie over biosimilars is ook te vinden op Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (biosimilars-nederland.nl) en de site van KNMP.

Het gebruik van een biosimilar kan ook in een FTO besproken worden, zie ook Instituut Verantwoord Medicijngebruik.