ZorgBulletin 8 april 2021

Ervaringen met inzetten GGZ-consultatie

Huisartsen en POH-GGZ kunnen in onze regio een éénmalig fysiek consultatiegesprek bij een psychiater, klinisch of Gz-psycholoog van GGZ Delfland aanvragen. Sinds de start vorig jaar juni is van de GGZ-consultatie meerdere keren gebruik gemaakt. We waren benieuwd naar de ervaringen en hebben daarom Carla van Beurden (huisarts in Maassluis) en Arthur Gan (huisarts in Schiedam) gevraagd naar hun ervaringen met de inzet van deze consultatie.

Arthur Gan heeft GGZ-consultatie aangevraagd voor een alleenstaande 78-jarige dame. “Haar partner is een paar jaar geleden overleden en zij onderging vorig jaar een heupoperatie. Eenmaal thuis verminderde haar mobiliteit met als gevolg dat ze steeds eenzamer werd. Langzamerhand werd ze passiever en ging cognitief achteruit. Vervolgens werd ze afhankelijk van de thuiszorg. Mantelzorg is er niet en ze komt nu bijna niet meer buiten. Cognitief onderzoek liet een licht dementieel beeld zien. Daarnaast had zij last van stemmingswisselingen.”

Een lastige casus waardoor Arthur de behoefte had om met een (geriatrisch) psychiater te sparren. “Ik wilde weten hoe ik de passiviteit van mevrouw kon doorbreken en of hier sprake was van een depressie. En indien dat het geval was of medicatie dan zinvol kon zijn. Daarom heb ik GGZ-consultatie aangevraagd.”

Carla van Beurden over het GGZ-consult:

"Het is fijn om in zo'n geval even te kunnen overleggen met iemand met specifieke expertise."

Ook Carla van Beurden vroeg een GGZ-consult aan. “Ik heb dit consult tot nu toe voor twee patiënten aangevraagd. De eerste patiënt was een jongeman van 20 jaar met een wietverslaving. Het consult leek mij een mooie manier om de psycholoog vanuit zijn expertise de patiënt te laten informeren over de gevolgen van het gebruik op de lange termijn en om de behandelmogelijkheden te bespreken. De tweede patiënt was een patiënte die lithium gebruikte en behandeld werd met chemotherapie i.v.m. eierstokkanker. De vrouw in kwestie was zich goed bewust van de risico's en vanwege de complexe materie heb ik de psychiater gevraagd via de GGZ-consultatie mee te kijken.”

De inzet van de GGZ-consultatie is Carla zeer goed bevallen. “Bij de vrouwelijke patiënt heeft de psychiater snel gehandeld en duidelijke kaders geschetst. Het is fijn om in zo'n geval even te kunnen overleggen met iemand met specifieke expertise. Ook de patiënte was meteen goed ingelicht. Bij de jonge man was de informatie die de psycholoog kon geven heel waardevol. Het mooie van het GGZ-consult is dat ik samen met de patiënt de regie houd en de psycholoog/psychiater meer duidelijkheid kan bieden en mee kan denken. Bovendien kost het de patiënt niet veel tijd (eenmalig consult) en is het over het algemeen redelijk dichtbij huis.”

Ook Arthur ziet de meerwaarde van een GGZ-consultatie. “Zonder lang te wachten, heb je de mogelijkheid om een psychiater of sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV-er) even mee te laten kijken. Het voordeel van een fysieke consultatie is het directe contact met de patiënt in de spreekkamer. Bij een telefonische consultatie is het vaak toch lastig uitleggen. In de casus van de 78-jarige dame was het prettig dat ik aanvullende vragen kon stellen. Er werd medicatie geadviseerd en ik wilde bijvoorbeeld weten wat ik kon verwachten bij het starten van medicatie. Na de consultatie heb ik telefonisch en per brief een terugkoppeling gekregen van de SPV-er. Dat is natuurlijk prettig en fijn voor de samenwerking. Uiteindelijk heb ik samen met patiënt het beleid besproken, waarin de adviezen van de psychiater zijn verwerkt.”

“Het is prettig dat je snel antwoord hebt op je vragen en je vervolgens met de patiënt verder kan met een goed advies”, aldus Carla. Arthur vult aan: “Het enige minpuntje was dat de mogelijkheid van een GGZ-consultatie binnen ZorgDomein niet duidelijk was aangegeven. Dit is inmiddels verbeterd. Verder ben ik heel positief over deze consultatie. De patiënt vindt het fijn dat de huisarts (het bekende gezicht) de hoofdbehandelaar blijft. Mijn patiënte voelde zich geen GGZ-cliënt en vond het fijn dat een andere dokter meedacht over haar problemen.”

Beide huisartsen zijn het erover eens: “Bij patiënten waarbij je vastloopt, is het een ideale mogelijkheid om even advies in te winnen zonder het hele traject van GGZ in te gaan. Ik ga er vaker gebruik van maken!”

Bent u geïnspireerd om ook gebruik te maken van de GGZ-consultatie? Lees dan hieronder hoe u deze consultatie kunt inzetten.

Aanmelden
Volgende week leest u in het ZorgBulletin hoe u van de eenmalige consultatie GGZ gebruik kunt maken via Zorgdomein.

Formulering hulpvraag
Het is belangrijk om de hulpvraag helder te formuleren en duidelijk aan te geven wat u wilt dat de psychiater/psycholoog uitzoekt/uitsluit. Dit om te zorgen dat de psycholoog/psychiater direct aan de slag kan en nabellen niet nodig is.

Kosten
Door afspraken tussen zorgverzekeraar DSW en GGZ Delfland zijn aan de GGZ-consultatie zowel voor u als voor de patiënt geen kosten verbonden.

Binnenkort volgt in het ZorgBulletin meer informatie over het onderzoek GGZ consultatie vanuit GGZ Delfland.  

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlle Vissers, dvissers@zel.nl.

Deel dit bericht: