ZorgBulletin 22 juli 2021

Zorgaanbod obesitas: op weg naar samenwerking

Het is inmiddels algemeen bekend dat obesitas een steeds grotere groep binnen de samenleving treft. Veel zorgaanbieders zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Om zorgverleners hierbij te ondersteunen hebben zowel de NOK (Nederlandse Obesitas Kliniek) als ZEL (Zorgorganisatie Eerste Lijn) een zorgaanbod voor deze patiëntengroep.

De Nederlandse Obesitas Kliniek biedt een leefstijltraject aan dat gekoppeld is aan een maagverkleiningsoperatie en vanuit ZEL werken we in de regio met GLI–teams (gecombineerde leefstijl interventie). Het zorgaanbod van beide organisaties sluit goed op elkaar aan èn kan elkaar versterken. Daarom is gekeken naar samenwerking.


Foto afkomstig van de website van NOK ( Nederlandse Obesitas Kliniek)

De NOK en ZEL
Vanuit de NOK is door een student van de Erasmus Universiteit, afdeling gezondheidswetenschappen, onderzocht of ZEL en de NOK op de hoogte waren van elkaars bestaan en behandelingen en of de huisartsen hier de juiste route in konden vinden. Hieruit bleek dat een groot deel van de medewerkers van de NOK en de leden van de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) teams, evenals een groot deel van de huisartsen, nog onvoldoende en soms helemaal geen kennis hebben over wat er door beide organisaties wordt aangeboden op dit gebied.

Dit was een mooie aanleiding om elkaar beter te leren kennen en in elkaars keuken te kijken. Zo werd gekeken waar de raakvlakken zitten, waar het aanbod overlapt en wat de NOK en ZEL kunnen ondernemen om het aanbod duidelijker te maken voor huisarts en patiënt. Daartoe zijn eind mei en begin juni informerende bijeenkomsten geweest, waar door de medewerkers van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK)en door de leden van de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) teams met groot enthousiasme aan deelgenomen is.

Vervolg stappen
De volgende stap is het organiseren van huisartsenscholing en het verbeteren van de onderlinge kennisoverdracht tussen de NOK en de GLI teams, bijvoorbeeld door casuïstiek besprekingen en korte lijnen tussen de behandelaren in beide zorgvelden. Tevens zal aandacht worden besteed aan duidelijkheid als het gaat om het doorverwijzen van patiënten met obesitas door middel van een heldere beslisboom. Het doel op langere termijn is om het totale zorgaanbod op het gebied van obesitas nog verder te verduidelijken voor de huisartsen.

Deel dit bericht: