ZorgBulletin 2 september 2021

Effecten van OPEN op samenleving en huisartsenpraktijk

We zien de laatste jaren dat de zelfregie van patiënten toeneemt, mede doordat zij eenvoudiger toegang hebben tot informatie. Een goed geïnformeerde patiënt maakt minder zorgkosten, is beter voorbereid op gesprekken met diens zorgverlener en beter in staat mee te beslissen in behandelkeuzes. Om hieraan bij te dragen hebben patiënten vanaf 1 juli 2020 het wettelijk recht op elektronische inzage in hun medisch dossier en het wettelijk recht op een digitaal afschrift van het eigen medisch dossier. 

OPEN doet vanaf 2019 een onderzoek naar de effecten van OPEN op de welvaart van Nederland. Ook door Gupta Strategists werd in 2020  een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uitgevoerd. Deze geeft een inschatting van de positieve en negatieve effecten van OPEN op de welvaart van Nederland.

Uit de onderzoeken van OPEN blijkt dat het gebruik van online diensten vooral tijdswinst oplevert bij medewerkers in de huisartsenpraktijk. De verwachting is dat de combinatie van online inzage en online diensten elkaar versterkt: een patiënt die gewend is online afspraken te maken, zal sneller gebruik maken van online inzage van labuitslagen. En een patiënt die online de E- en P-regel van het laatste huisartsenconsult naleest, zal sneller een eConsult doen bij ontwikkeling van klachten.

Meer informatie
In deze infographic vindt u een samenvatting van de resultaten van de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) 2020.

Heeft u belangstelling voor het volledige rapport? Klik dan op deze link.

Deel dit bericht: