Toolbox Keuzehulpen

Samen beslissen over digitale zorg

Ook het bepalen welke digitale zorg een patiënt ontvangt is een Samen Beslis proces. Net zomin als dat je iemand een bepaalde behandeling kunt opleggen, kun je iemand een bepaalde vorm van digitale zorg opleggen. Je zult daarover met de patiënt in gesprek moeten gaan om te weten wat diegene wil en kan en om de patiënt te informeren over de mogelijkheden en de voor- en nadelen ervan. 
Ook hierbij gelden een aantal stappen, net als in het “gewone” medische Samen Beslis proces. 


Vierstappenmodel Samen Beslissen van Stiggelbout

Stap 1: Er valt iets te kiezen: 
U kunt het gesprek introduceren door te benoemen: “We hebben een aantal mogelijkheden om uw zorg digitaal te ondersteunen en we vinden het heel belangrijk dat u daarin met ons meedenkt. U beslist mee over welke digitale zorg u ontvangt. Uw wensen en wat u prettig vindt zijn daarin erg belangrijk.”  
Biedt alleen een keus aan als de patiënt daadwerkelijk iets te kiezen heeft.  
 
Stap 2: Wat zijn de opties en voor- en nadelen: 
We hebben in onze praktijk de mogelijkheid om; (bijvoorbeeld: een app te gebruiken of om zelfmetingen te versturen via het patiëntenportaal). Benoem de voor- en nadelen van het digitale hulpmiddel. Formuleer dit neutraal en dring niet aan op wat u zelf wenselijk vindt. 
 
Stap 3: Voorkeur en wikken en wegen: 
Vraag aan de patiënt: “Is het duidelijk voor u wat ik heb verteld? Wat verwacht u en wat zijn uw voorkeuren?” Die voorkeur heeft de patiënt niet altijd paraat, daar moet u hem bij helpen door het te bespreken.  
Benoem bijvoorbeeld: “Het is van belang dat het bij u past. Zullen we samen kijken naar wat bij u past?” 
 
Stap 4: Keuze: 
Vraag aan de patiënt: “Kunt u al een keus maken, of hebt u daar nog iets voor nodig, bijvoorbeeld tijd om erover na te denken of het thuis bespreken? Kan ik daarin iets voor u doen?” 
 
Belangrijk om in de praktijk over na te denken: 
  • Denk eraan om de keus te bespreken! 
  • Wie voert dit gesprek? 
  • Is het handig om ergens informatie over het digitale hulpmiddel op te hangen? Hoe maak je bekend dat de praktijk met dit digitale middel werkt? 
  • Waar registreert u in het EPD dat dit gesprek heeft plaatsgevonden en wat de uitkomst daarvan was? 
  • Wat doen andere zorgverleners waar u naar verwijst, werken die met dezelfde middelen en mogelijkheden? 
Voor uitgebreide informatie over hoe u het Samen Beslissen over digitale zorg met uw patiënten aanpakt kunt u meer lezen in deze  
Handreiking 'Samen beslissen over digitale zorg' (patientenfederatie.nl).