ZorgBulletin 12 mei 2021

Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is

Volgens recente cijfers worstelen 1,5 miljoen Nederlanders elke avond met slaapproblemen. Men piekert, ligt te woelen of wacht tevergeefs op de slaap die maar niet komt. Slaapoefentherapie kan hierin veel betekenen voor patiënten.

Welke soorten slaapproblemen zijn er?
Bij slaapproblemen zijn de volgende soorten te onderscheiden:
* Inslaapproblemen
Wanneer het inslapen langer dan 3 kwartier duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand.
* Doorslaapproblemen
Wanneer men moeiteloos inslaapt, maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas na 3 kwartier weer inslaapt.
* Te vroeg wakker worden
Wanneer men meerdere dagen per week uren voor de wekker wakker wordt en maar moeilijk weer in slaap kan komen.
*Een combinatie van bovenstaande problemen.

De werkwijze bij slaapoefentherapie
Om goed inzicht te verkrijgen in de aard en de ernst van de problemen brengt een/de oefentherapeut in kaart hoe persoonlijke zorgen, verkeerde slaapgewoonten en/of lichamelijke klachten de slaapklachten versterken. Belangrijk hierbij is dat de knelpunten van het slecht slapen bekend worden en de cliënt inzicht krijgt in zijn/haar eigen slaapgedrag. Daarnaast bestaat de therapie uit oefeningen. Dit kunnen oefeningen zijn om zich beter te kunnen concentreren, te stoppen met malende gedachten, aandachtsoefeningen, maar ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

“Mijn bed was in enkele maanden tijd de plek van mijn grootste ‘nachtmerrie’ geworden, maar nadat ik samen met de slaapoefentherapeut leerde wat ik overdag kon verbeteren aan mijn gedrag en gedachtengang is mijn bed weer mijn heerlijke uitrustplek!”
In onze regio zijn verschillende oefentherapeuten geschoold tot en werkzaam als slaapoefentherapeut.

Kijk voor meer informatie op www.slaapoefentherapie.nl en op de website van de Zorggroep Oefentherapie. In onderstaande infographic vindt u de informatie over slaapoefentherapie voor patiënten.



Deel dit bericht: