ZorgBulletin 20 mei 2021

Onderzoek naar ervaringen met de GGZ-consultatie

Sinds juni 2020 kunnen huisartsen in de regio gebruik maken van een éénmalig face-to-face consultatiegesprek tussen een psychiater/psycholoog en een patiënt. Het consultatiegesprek wordt aangeboden vanuit GGZ Delfland  in samenwerking met ZEL. Inmiddels is hier meer dan tachtig keer gebruik van gemaakt. 
 
Om te zorgen voor een betere (doorstroom in de) zorg voor patiënten met psychische klachten zijn GGZ Delfland en het VU medisch centrum (VUmc) in mei een onderzoek gestart naar de ervaringen met de GGZ-consultatie.  
 
Het onderzoek 
Daphne van der Draai, onderzoeker, legt uit dat GGZ Delfland en VUmc graag willen weten welke patiënten en huisartsen de GGZ-consultatie gebruiken en wat hun ervaringen hiermee zijn. “Van patiënten brengen we klachten, enkele demografische kenmerken en hun ervaringen rondom de zorg in kaart. Bovendien vullen zij twee keer een online vragenlijst in die 25 minuten in beslag neemt.” 
Daphne vervolgt: “Aanvullend interviewen we een kleine groep patiënten, huisartsen, POH-GGZ en GGZ-behandelaars over de ervaringen met de GGZ-consultatie.” 

Wat vragen we van de huisarts? 
“We vragen huisartsen of zij enkele patiënten boven de 18 jaar met een psychische klacht of zorgvraag willen vragen om mee te doen aan het onderzoek.”  
Tevens wordt in het onderzoek van de huisartsen het volgende in kaart gebracht via online vragenlijsten: 
  • Welke patiënten zij doorverwijzen voor een GGZ-consultatie en met welke hulpvraag. Ook als zij de GGZ-consultatie (nog) niet gebruiken, willen we dat graag weten.  
  • De kenmerken van huisartsen. Heeft de keuze voor GGZ-consultatie te maken met affiniteit met psychische klachten bij patiënten, ervaring of met andere factoren?  
  • Wat huisartsen aan de GGZ-consultatie hebben. Wat vinden ze van de adviezen? Kunnen ze daar iets mee? Wat hebben ze nodig om minder complexe klachten in de praktijk te kunnen behandelen? Ook dit deel van het onderzoek gaat via een online vragenlijst. 
Doel van het onderzoek 
“Op basis van de resultaten kunnen we de zorg voor patiënten en de ondersteuning aan huisartsen verder verbeteren. Als we meer inzicht hebben in de vraag en behoeften van huisartsen, kunnen we gerichter advies geven of bijvoorbeeld scholing aanbieden om meer patiënten met psychische klachten in de huisartsenpraktijk te kunnen behandelen. Bovendien verwachten we dat het consult hulp kan bieden voor betere behandeling binnen de huisartsenpraktijk, zodat minder mensen in de GGZ terechtkomen. Dat is niet alleen voor de doorstroom in de zorg belangrijk, maar ook voor de patiënten zelf.”  
 
Meer informatie 
Binnenkort ontvangt u een brief met meer informatie over het onderzoek en deelname. Als u vragen hebt, kunt u mailen naar: d.vanderdraai@GGZ-delfland.nl.



Deel dit bericht: