ZorgBulletin 24 november 2022

HagaZiekenhuis: De werkgroep Cerebrovasculair accident (CVA)/TIA van Haagse Vaten

De werkgroep Cerebrovasculair accident (CVA)/TIA van Haagse Vaten brengt graag de Regionale Transmurale Afspraken (RTA) CVA/TIA bij u onder de aandacht. Kaderhuisarts Hart- en Vaatziekten Erik van Duin en Haga-neuroloog Karlijn de Laat praten u bij in een vlog van 3 minuten.

De vier belangrijkste kernboodschappen

* Bij een vermoeden van CVA kunnen patiënten tot 24 uur na het ontstaan van de uitvalsverschijnselen onder A1-indicatie met de ambulance worden ingestuurd naar het HagaZiekenhuis of HMC. Dat geldt ook voor patiënten die wakker zijn geworden met uitvalsverschijnselen, of met uitvalsverschijnselen van onbekende duur. In het ziekenhuis wordt beoordeeld of een intraveneuze (IVT) of intra-arteriële therapie (IAT) mogelijk is.

* Ook patiënten met een TIA zien we graag zo snel mogelijk. Dat kan binnen 24 uur op de TIA-poli door middel van een ZorgDomein-verwijzing.
  • Ziet u een patiënt met een TIA en hoog risico op een nieuw infarct? Neem dan telefonisch contact op, zodat we kunnen overwegen de patiënt op de SEH te zien.
  • Ziet u een patiënt op vrijdag, zaterdag of zondag? Neem ook dan telefonisch contact op, zodat we de patiënt zo nodig op de SEH kunnen zien.
* Op indicatie krijgt een deel van de patiënten met een TIA of herseninfarct in de 2e lijn dubbele trombocytenaggregatieremmers. Naast clopidogrel krijgt de patiënt gedurende 3 weken ook acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium. Daarna gaat de patiënt enkel door met monotherapie clopidogrel.

* Alle patiënten die een TIA of CVA doorgemaakt hebben, kunnen in de huisartsenpraktijk worden geïncludeerd in de zorgketen hart- en vaatziekten (CVRM) als zeer hoog risicopatiënt. Bij restverschijnselen na een TIA of CVA zijn in beide ziekenhuizen de CVA-verpleegkundigen tot 3 maanden na het event beschikbaar voor vraag of overleg, zowel voor de huisarts als voor de patiënt.

Meer weten?