ZorgBulletin 2 december 2022

Wijziging zorgpad verdenking scafoid fractuur per maandag 5 december

Huidig zorgpad verdenking scaphoid fractuur 
Een scaphoid fractuur is meestal niet goed zichtbaar op de conventionele X-pols. Wanneer deze fractuur niet tijdig wordt herkend, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de patiënt. Door de slechte genezing van het scaphoid, kan er pseudo-arthrose of avasculaire necrose ontstaan. Daarom wordt een patiënt, bij verdenking op een scaphoid fractuur met een  foto waarop geen afwijkingen worden gezien, toch altijd met gips behandeld. Na 2 weken wordt de patiënt nogmaals beoordeeld op de poli chirurgie om te zien of er nog steeds verdenking is op een fractuur. Als er geen pijnklachten meer zijn kan het gips eraf. Hiermee worden veel patiënten eigenlijk onnodig behandeld met gips, met al het werkverzuim dat daaraan gerelateerd is. Voor een groot deel van de patiënten helpt de gipsbehandeling weliswaar tegen de pijn, maar noodzakelijk voor de behandeling was het niet  Omdat slechts  15% van deze patiënten uiteindelijk een fractuur in het scaphoid blijkt te hebben.

Waarom een nieuw zorgpad verdenking scafoid fractuur
Op een CT-scan is een scaphoid fractuur veel beter te detecteren. Als een X-pols geen uitsluitsel geeft bij een patiënt met specifieke verdenking op een scaphoid fractuur wordt bij patiënten >16 jaar aansluitend een CT-scan gemaakt*. De CT-scan wordt aangevraagd door de radioloog op naam van de huisarts.

De keuze om toch eerst een X-pols te maken, is om andere pols fracturen uit te sluiten of een eventuele zichtbare scaphoid fractuur direct aan te tonen. Daarbij heeft dit lagere kosten dan het direct maken van een CT-scan.

Met dit nieuwe zorgpad worden 85 % onnodige gipsbehandelingen en policonsulten voorkomen. 

* De beginleeftijd is 16 jaar, omdat onder 16 jaar bij een minder volgroeid hand skelet, een scaphoid fractuur vrijwel niet voorkomt

Nieuw zorgpad per 5 december 2022
  • Bij een ZorgDomein verwijzing ‘Diagnostiek X bovenste extremiteiten => X-pols/hand’ met specifiek de zorgvraag ‘verdenking scaphoid’ of ‘drukpijn tabatiere’ in de vraagstelling, wordt als de röntgenfoto geen uitsluitsel geeft, aansluitend een CT-scan gemaakt op naam van de huisarts.
  • Indien  geen fractuur zichtbaar is op de CT-scan wordt het verslag naar de huisarts gestuurd en is het dus een contusie.
  • Indien  wel een fractuur zichtbaar is op de CT-scan wordt de patiënt naar de SEH verwezen voor behandeling met gips.
Hoe zit het met de kosten voor de patiënt?
De CT-scan wordt op naam van de huisarts aangevraagd zodat er geen DBC geopend hoeft te worden. De kosten van de CT-scan worden vergoed door de zorgverzekeraars. Indien een scaphoid fractuur met CT wordt uitgesloten, zijn de kosten voor het eigen risico zelfs lager omdat een CT-scan goedkoper is dan het huidig zorgpad/-beleid van een gipsbehandeling inclusief de policonsulten. Als patiënt een middels CT bewezen scaphoid fractuur blijkt te hebben, dan wordt pas de DBC scaphoid geopend waarbij de CT dan onder deze DBC zal vallen.