ZorgBulletin 9 februari 2023

Huisartsen worden ontzorgd bij toepassen van Wet Zorg en Dwang

Verschillende zorgaanbieders doen in de thuissituatie ervaring op met het toepassen van de Wet Zorg en Dwang (WZD). Zo ook in Maasland waar eind vorig jaar wijkverpleegkundigen, casemanagers en programmacoördinatoren van Pieter van Foreest zijn geschoold door de WZD-functionarissen van Pieter van Foreest. Zij weten nu wanneer ze moeten sparren met de huisarts. Sinds de start van de nieuwe werkwijze stellen huisartsen en zorgverantwoordelijken van Pieter van Foreest elkaar laagdrempelig vragen, bijvoorbeeld over hoe je medicatie voorschrijft buiten de richtlijn (voor probleemgedrag bij dementie).   

De WZD in de praktijk 
De vrees van de betrokken huisartsen dat de wet een bureaucratisch gedrocht werd, is gelukkig weerlegd. Wat blijft is dat zorgverleners verplicht zijn zich aan de wet te houden en de afspraken zorgvuldig op papier te zetten. Daarnaast is het van belang dat zorgverleners elkaar op tijd weten te vinden zodat zoveel mogelijk vrijwillige zorg kan worden ingezet. Alleen als het echt niet anders kan, wordt gekozen voor onvrijwillige zorg.  
 
Ondersteuning vanuit Pieter van Foreest 
Naast de directe afstemming tussen huisartsen en de zorgverantwoordelijken, is Pieter van Foreest ook te bereiken voor intercollegiaal overleg WZD via verwijzerslijn (088 - 166 8880, optie 5). U wordt dan rechtstreeks in contact gebracht met de 1e lijns specialist ouderengeneeskunde of de WZD-functionaris.  
 
Meer weten? 
Wilt u meer weten over de succesvolle samenwerking met betrekking tot (het voorkomen van) dwangmaatregelen in de zorg, neem dan contact op met Robin van der Putten, huisarts. Hij is te bereiken via hetheelhuis@zorgmail.nl.



Deel dit bericht: