ZorgBulletin 23 maart 2023

Ontregel de zorg (vermindering administratieve last) - Uitvoeringsonderzoeken

Uitvoeringsverzoeken zijn alleen nodig bij voorbehouden handelingen en niet bij risicovolle handelingen. 
 
Wat zijn risicovolle handelingen? 
Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Een voorbeeld is het toedienen van de sondevoeding. Deze handeling is niet voorbehouden, maar er zijn wel risico’s. Dat wil zeggen: handelingen die bij onbekwaam en onzorgvuldig handelen vrijwel zeker tot gezondheidsschade zullen leiden. Voor het uitvoeren van risicovolle handelingen is net als bij voorbehouden handelingen scholing en een bekwaamheidsverklaring verplicht. Handelingen zoals het plakken van een morfinepleister, het smeren van zalf of het oraal geven van een pijnstiller vereisen dus geen uitvoeringsverzoek. Ook hoeft een uitvoeringsverzoek niet jaarlijks opnieuw ingediend te worden (tenzij er op het uitvoeringsverzoek een einddatum is vermeld). 

Wat zijn voorbehouden handelingen? 
Voorbehouden handelingen vormen een specifieke groep binnen de risicovolle handelingen. Het gaat om handelingen die door de individuele professionals beroepsmatig worden verricht. In de Wet BIG worden 14 risicovolle handelingen aangemerkt als voorbehouden handelingen. Een arts mag met inachtneming van bepaalde voorwaarden, aan een andere beroepsbeoefenaar (bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende) opdracht geven via een uitvoeringsverzoek, een voorbehouden handeling te verrichten. Op bladzijde 19 en 20 van dit document staan de voorbehouden handelingen vermeld.
 
Een uitvoeringsverzoek kan schriftelijk, mondeling of digitaal gegeven worden:  
  • Mondeling uitvoeringsverzoek 
    Indien de opdracht mondeling gegeven wordt, moet degene die de opdracht aanneemt, de opdracht opschrijven en vervolgens tijdens het (telefonisch of fysiek) contact voorlezen.  
  • Digitaal uitvoeringsverzoek
    Een uitvoeringsverzoek kan digitaal via een beveiligde mail worden gegeven via een daarvoor bestemde applicatie, bijvoorbeeld ZorgDomein of het Elektronisch Cliënten Dossier.  


Zie voor landelijk geldende afspraken over ontregel de zorg en ontlasting van de administratieve druk: Home | (Ont)Regel de Zorg (ordz.nl) en Verwijsafspraken.nl.

Deel dit bericht: