ZorgBulletin 23 maart 2023

Passend beweegaanbod voor deel GLI-deelnemers door Subsidiegeld gemeente Westland

In het Westland is een ruim aanbod van leefstijlcoaches die de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) aanbieden. De GLI teams zien dagelijks mensen die willen werken aan een gezonde leefstijl. Daar horen bewegen en/of sporten bij. Echter, voor een bepaalde groep deelnemers aan de GLI is het aanbod niet passend. Daarom is door de projectgroep (Vitis Welzijn, ZEL, Hofland van Geest Fysiotherapie en de Beweegcoach Westland) vorig jaar een subsidie aanvraag ingediend bij de gemeente Westland in het kader van het Preventieakkoord. De subsidie is toegekend en dat betekende de start van het “Kennismakingstraject Laagdrempelig Sport- en Beweegaanbod” in het Westland. 
  
Wat willen we met het kennismakingstraject bereiken? 
Met het traject willen we een passend aanbod ontwikkelen voor mensen die de GLI volgen en niet direct doorverwezen kunnen worden naar een bestaand sport- en beweegaanbod. Het gaat hierbij om mensen met fysieke problemen die weinig bewegingservaring hebben en/of een te hoge drempel ervaren om te starten met bewegen. Zij vinden het vaak spannend om alleen en zelfstandig in een bestaande groep te starten. Ook weten zij vaak niet welke mogelijkheden er zijn of wat bij hen past.  
Via het traject komt er een aanbod waardoor zij kunnen gaan sporten en/of bewegen in een veilige groep gelijkgestemde deelnemers die allemaal op hun eigen tempo willen werken aan hun gezondheid. Met als doel meer zelfvertrouwen, een betere conditie en meer kracht en vooral veel plezier en sociale verbondenheid.  
  
Start speciale beweeggroep 
Vanaf april tot en met oktober starten vanuit een pilot een speciale beweeggroep (zaterdagochtend) en twee wandelgroepen (maandag- en dinsdagavond). Hiervoor kunnen deelnemers aan de GLI die nu niet of heel weinig bewegen of sporten zich aanmelden. De aanbieders zijn Ingrid van den Bos (Power Walkingclub Westland) en Yvette de Jong (De Beweegondernemer). 
  
In de pilotperiode zijn de deelnamekosten €5 per keer, waarbij de eerste vier keer gratis wordt aangeboden vanuit subsidiegelden. Na de pilotperiode volgt een evaluatie met de aanbieders en deelnemers. De intentie is om in 2024 opnieuw subsidie aan te vragen bij de gemeente Westland om in de toekomst het aanbod uit te breiden. 
  
De kracht van het aanbod 
Bij de ontwikkeling van deze wandel- en beweeggroep is de doelgroep (focusgroep) betrokken geweest en is er goed geluisterd naar de wensen en behoeften. Hierdoor sluit het aanbod mooi aan op de doelgroep en kunnen zij in saamhorigheid, veiligheid, eigen tempo en op laagdrempelig niveau bewegen en sporten!