ZorgBulletin 19 april 2018

Statushouders in de Schiedamse spreekkamer

De gemeente Schiedam zet zich in voor een goede start voor statushouders. De huisartsenzorg is één van de thema’s hierbij. De gemeente Schiedam interviewde daarom René Koop, huisarts bij Huisartsenpraktijk Damzicht over hoe men omgaat met deze groep patiënten die vaak geen Nederlands spreken en de weg binnen de Nederlandse zorg niet kennen.

De komst van een voorlopige woonvoorziening voor statushouders in de wijk Nieuwland in Schiedam  leidde medio 2016 tot relatief veel nieuwe Syrische patiënten binnen de huisartsengroep. De aanmelding van deze nieuwe patiënten vereist een wat andere aanpak. 

De taal
Bij de intake van de nieuwe patiënt met de praktijkondersteuner waarin zij zoveel mogelijke medische gegevens verzamelt, is de taal een barrière. “Veel van de statushouders spreken geen Nederlands, maar je wilt toch met ze praten. Soms kan een familielid tijdens het gesprek aanwezig zijn om te vertalen, maar vooral de gratis Tolkdienst is echt een uitkomst. Deze dienst is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar en geeft ons de mogelijkheid om met de patiënt te communiceren.” Huisartsen en hun medewerkers kunnen gratis gebruik maken van de tolkdienst van het Tolk- Vertaalcentrum Nederland (TVcN). Kijk onder aan het artikel voor meer informatie. 

Stichting Voorlichting Gezondheid
René: “Daarnaast doen de voorlichters gezondheid van de Stichting Voorlichting Gezondheid altijd een intake. Dit gesprek wordt in het Nederlands gevoerd en waar nodig in de eigen taal, zodat ze goed kunnen doorvragen. Ze beoordelen het niveau van de taalvaardigheid en de gezondheidsvaardigheid  en gaan daarmee aan de slag met de patiënten als daar behoefte aan is. Elke donderdagochtend is één van de gezondheidsvoorlichters hier in de praktijk.”

Alle huisartsen in Schiedam kunnen gebruik maken van de gezondheidsvoorlichters: de gemeente biedt  de ondersteuning kosteloos aan. “Waar de huisarts standaard tien minuten heeft voor een gesprek met de patiënt, kan de voorlichter gezondheid er twee uur voor uittrekken,” aldus Fadua el Bouazzaoui, coördinator voorlichters gezondheid. De focus van het intakegesprek ligt op  gezondheids- en taalvaardigheden en zelfredzaamheid. Kijk onder aan dit artikel voor de contactgegevens. 

Praktische informatie voor uw praktijk

1.       Wat doet Gemeente Schiedam
Alleen statushouder die in Schiedam komen wonen, kunnen gebruikmaken van het Persoonlijk Routeplan. Twee coaches ondersteunen statushouders pro actief in het traject van inburgering en integratie. De coaches zijn gekoppeld aan twee wijkondersteuningsteams.

Het Routeplan is van statushouders zélf. Organisaties in de stad bieden integrale ondersteuning aan de uitvoering ervan, ook voor de fysieke en mentale gezondheid. Daarom organiseert Gemeente Schiedam voor de zomer een bijeenkomst rondom statushouders en (psychische) gezondheid met als doel de ketensamenwerking te stimuleren.

2.       Stichting Voorlichting Gezondheid
Wilt u gebruik maken van de gezondheidsvoorlichters van Stichting Voorlichting Gezondheid voor individuele cliënt ondersteuning? Neem contact op met Fadua el Bouazzaoui, coördinator Voorlichters Gezondheid:

o.bouazzaoui@voorlichtersgezondheid.nl
 010-7955353 en 06-14133958
www.voorlichtersgezondheid.nl

3.       Tolkdienst
Op Zel.nl vindt u alle informatie over en voorwaarden van de gratis Tolkdienst. Voor nieuwe statushouders en pashouders met een COA-nummer vergoedt het ministerie van VWS de tolkdienst. Fonds Achterstandswijken biedt in alle andere gevallen de vergoeding.