ZorgBulletin 19 april 2018

Positieve psychologie bij zelfmanagement

Positieve psychologie kan de veerkracht van mensen vergroten en daarmee het vermogen tot zelfmanagement versterken. De toepassing van deze inzichten in zorg en onderwijs verdient meer aandacht. Dit blijkt uit de kennissynthese van de vakgroep Psychologie, gezondheid & technologie van de Universiteit Twente in opdracht van ZonMw. Lees meer over positieve psychologie in deze brochure.

Wat is positieve psychologie?
Positieve psychologie is een relatief nieuwe denkrichting in de psychologie. Een richting die in plaats van problemen en beperkingen centraal te stellen, op zoek gaat naar de condities waaronder mensen tot bloei kunnen komen, hun talenten kunnen benutten en nieuwe bronnen van kracht en veerkracht aan kunnen boren.

Emotionele en sociale gevolgen van ziekte
Bestaande interventies richten zich vooral op gezonde leefstijl en de medische kant van ziektemanagement. De emotionele aspecten en zingevingvraagstukken krijgen minder aandacht. Terwijl juist de emotionele en sociale gevolgen van een ziekte of handicap de kwaliteit van leven bepalen.

Enthousiast
Marleen Heijsteeg, psycholoog en ambassadeur Persoonsgerichte Zorg bij ZEL is enthousiast: “Wat voor effect zou het op de patiënt hebben als niet problemen en beperkingen centraal worden gesteld, maar juist het zoeken naar de condities waaronder mensen tot bloei kunnen komen en hun talenten kunnen benutten?”