ZorgBulletin 21 november 2019

Geslaagde rampenoefening met GHOR en ambulancevoorziening Haaglanden in Gasthuis

Op zaterdagochtend 16 november is er een rampenoefening gehouden op de Spoedeisende Hulp om goed voorbereid te zijn op mogelijke rampen in de regio. Het scenario was een fictieve botsing van een trein met een vrachtwagen bij spoorwegovergang ’t Haantje in Delft. Nadat de melding vanaf de incidentlocatie om 8.30 uur was afgegeven, kwamen de eerste ambulances aan om 9.00 uur. In totaal werden er 31 lotusslachtoffers naar onze SEH gebracht, waar veel extra personeel was ingezet.

"Als je weet hoe weinig een situatie als deze voorkomt, was het mooi om te zien hoe scherp de afspraken zijn en hoe de werkwijze rond slachtofferinformatie werkte.”

Senior SEH-verpleegkundige Jasper van ’t Hof: “De deelnemers hebben zich vanaf de start van de oefening enorm ingezet. De hele setting was realistisch en ik merkte dat alle procedures ook onder spanning goed werden ingezet. Naast het SEH-personeel, pakten ook de beveiligers hun rol goed toen er een agressief lotusslachtoffer was."
Ook Patrick Fritz, hoofd actiecentrum en waarnemend algemeen commandant van de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie) Haaglanden is te spreken over het verloop van de oefening: “Het was een zinvolle ochtend. Als je weet hoe weinig een situatie als deze voorkomt, was het mooi om te zien hoe scherp de afspraken zijn en hoe de systematiek rondom de slachtofferinformatie werkte.”

Tips en tops
ZiROP-coördinator Martijn Does organiseerde na afloop een korte debriefing, waarin een eerste evaluatie van de oefening plaatsvond. “Alle aanwezigen konden hier hun tips en tops kwijt. De enorme inzet van de aanwezigen en goede onderlinge samenwerking werd meerdere malen genoemd, net als het feit dat iedereen snel op zijn of haar positie was. Als aandachtpunt kwam naar voren dat er nog kritischer gekeken moet worden naar de optimale inzet van het beschikbare personeel en dat patiënten die op een uitslag moeten wachten voortaan eerder naar de AOA kunnen worden gebracht. Ook werd duidelijk dat de betrokken afdelingen soms eerder een telefoontje hadden moeten krijgen nadat de oefening was ingezet. Maar over de hele linie mogen we spreken van een geslaagde oefening.”