ZorgBulletin 21 november 2019

Week tegen Kindermishandeling 2019: Leren van elkaar

Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één teveel
Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem, daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling (18 t/m 24 november 2019) de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling. We vragen hen hun verhaal te delen en halen inspiratie uit hun ervaringen over wat hen heeft geholpen.

Wat kunnen we van deze verhalen leren? En hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten? Zodat steeds meer kinderen veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien.

30 jaar Rechten van het Kind, 30 verhalen
Op 20 november 2019, tijdens de Week tegen Kindermishandeling, is het 30 jaar geleden dat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind is aangenomen door de Verenigde Naties. Daarom delen we vanaf maandag 18 november 2019 dertig persoonlijke verhalen die een verschil hebben gemaakt in het leven (en werk) van professionals, ouders en kinderen die met kindermishandeling te maken kregen.

Zorgen over een kind?
Iedereen kan als hij zich zorgen maakt over een kind (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis. Lees wat je als professional van Veilig Thuis kunt verwachten.

Meer informatie? 
Over het gebruik van de meldcode en het stappenplan in uw eigen praktijk? Neem dan contact op met Antoinet Smallegange: asmallegange@zel.nl 

Twijfel, vragen of acute situaties? Neem contact op met de aandachtsfunctionaris uit de regio
Onderstaande zorgverleners zijn Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Zij zijn er om u te ondersteunen en adviseren. Iedere beroepsgroep heeft een eigen contactpersoon, waarvan de meesten via Siilo te benaderen zijn: contactpersonen