ZorgBulletin 3 juni 2021

Deel 4: Overige materialen met o.a. Digisterker

Alle huisartspraktijken in de regio hebben inmiddels hun patiëntenportaal in gebruik genomen. De volgende stap binnen OPEN is het stimuleren van het portaalgebruik door patiënten. Door drukte op de praktijken op dit moment, is het begrijpelijk dat uw tijd beperkt is om hiermee aan de slag te gaan. Daarom geven wij u de komende 4 weken korte praktische informatie waarmee u uw patiënten snel en eenvoudig kunt stimuleren gebruik te maken van het portaal. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  1. Pharmeon en patiënten
  2. Mijngezondheidnet en patiënten
  3. E-learning module 2 en waarnemers
  4. Overige materialen met o.a Quickscan en het digitale zorg lesprogramma Digivitaler
Zoals al eerder gemeld, vindt u op ZEL website en op de website van OPEN communicatiemiddelen om uw patiënten te informeren over online inzage. U vindt hier bijvoorbeeld een film voor op uw wachtkamerscherm, folders voor patiënten en sjablonen voor bijvoorbeeld een mailing naar patiënten.

Wat u kunt doen als patiënten minder digitaal vaardig zijn
Als u aan de slag gaat met OPEN kan het zijn dat u te maken krijgt met patiënten die niet (goed) in staat zijn om een account aan te maken of hun weg te vinden op het patiëntenportaal. U krijgt dan signalen als: Ik wil het niet, ik kan het niet, dat doen mijn kinderen of u merkt dat er na het aanvragen van het account geen actie meer is. Een goede tip is dan om met de patiënt het gesprek over digitale vaardigheden te voeren en de checklist digitale vaardigheden in te zetten. U kunt dit samen met uw patiënt doen.

Voor patiënten met beperkte digitale vaardigheden is er over het algemeen een ondersteuningsaanbod in de wijk beschikbaar, zoals bijvoorbeeld in bibliotheken of bij de welzijnsorganisatie. De bibliotheken in Schiedam, Westland, Vlaardingen, Maassluis en Pijnacker Nootdorp werken met het digitale lesprogramma Digitvitaler Home – DigiVitaler. In dit programma kunnen cliënten o.a worden getraind en begeleid in het gebruik van het patiëntportaal van de huisarts: " Uw zorgonline en MGN". Vanuit ZEL zijn we op dit moment bezig om ondersteuning met dit lesprogramma in elke gemeente mogelijk te maken.

Wilt u weten wat het aanbod in uw wijk/gemeente is? U kunt dit navragen bij uw lokale samenwerkingspartners in het sociaal domein of u kunt contact opnemen met Antoinet Smallegange. asmallegange@zel.nl 

CGM LIFE eServices
Voor gebruikers van CGM LIFE eServices vindt u hier veelgestelde vragen voor huisartspraktijken. CGM heeft nog geen informatie voor patiënten. Daar wordt aan gewerkt.

Met dit laatste artikel sluiten wij het vierluik over online inzage af. Voor informatie over OPEN kunt u de ZEL website raadplegen of uw vragen stellen via: ICT@ZEL.nl.

Deel dit bericht: